Tarihin en etkili kadınları kimlerdir?
Tarihte İz Bırakan 5 Güçlü Kadın Kimdir?
Kısa Bilgi
Tarihteki en etkili kadınlar kimlerdir?
Geçmişten günümüze, genellikle erkeklerin fikirleri, çalışmaları ve cesaretleri konuşulur ve tartışılır. Sanki bilim dünyasına ve insanlık tarihine sadece onlar yön vermişler gibi. Ataerkil toplumun egemen olduğu bir dünyada, devletlere yön veren tek bir sözüyle imparatorlukları etkileyen, yaptıkları buluşlarla dünyayı güzelleştiren, ilklere imza atarak dünya üzerinde büyük değişiklikler yaratan sayısız güçlü kadın vardır. Düşünceleri ve cesaretleri ile çoğu kadına öncülük etmiş, yaşadığımız bu evreni değiştiren her biri kendi alanında devrimler yaratarak tarihin akışını değiştiren 5 güçlü kadına yakından bakalım. Sabiha Gökçen (1913-2001) Dünya’nın ilk kadın savaş pilotu olan Sabiha Gökçen Türkiye’nin de ilk kadın pilotudur. Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi kızıdır. Gökçen soyadı gökyüzüne bağlı anlamına gelmektedir ve Atatürk tarfından kendisine verildi. Havacılık tarihine yaptığı katkılardan dolayı Amerikan Hava Kurmay Koleji tarafından “Adını Dünya Tarihine Yazdıran 20 Havacıdan Birisi” olarak seçilmiştir. Yaşamı boyunca Türk havacılığına büyük katkılarda bulunan Gökçen, Türk kadınının dünyadaki pozisyonunu yükseltmek için çalıştı. Sabiha Gökçen’e başarılarından dolayı bir çok çeşitli ordu, dernek ve kuruluşlardan toplam 30’un üzerinde nişan, liyakat madalyası, plaket ve bröve taktim edildi. Afife Jale (1902-1941) İlk müslüman kadın tiyatrocudur.
Gelmiş Geçmiş en etkili kadınlar kimlerdir?
Cesaret, azim ve tutku dolu bir hayat hikayesi vardır. Sadece tiyatro tarihine değil; türk kadınların tarihine de iz bıraktı. Müslüman kadınların sahne yasağına ve polis baskılarına inat, Apollon Tiyatrosu’nda ‘Yamalar’ ile ilk kez seyirci karşısına çıktı. Fakat sahne mutluluğu kısa sürdü. Bakanlık, Müslüman Türk Kadının sahnede rol almasını yasakladı. 1923 yılında, Mustafa Kemal Atatürk, Türk kadınına sahneye çıkma yasağını ortadan kaldırdı. İdealleri ve tutkuları olan Afife Jale özgür bir şekilde oyunculuğu yapmaya başladı. Marie Curie (1867-1934) Bilim adına birçok önemli başarılara imza atan Marie Curie dünyaca ünlü Polonya asıllı kimyager ve fizikçidir. Radyoaktivite üzerine yapmış olduğu çalışmalar ile birlikte iki farklı alan üzerinden Nobel Ödülü alan tek bilim insanıdır ve radyoloji bilimini kurmuştur. Dahası, Radyum elementini keşfetti. Kadın olduğu gerekçesi ile bir süre üniversiteye kabul edilmedi. Sonrasında, Avrupa’nın en iyi üniversitesinde ders veren ilk bilim kadını oldu ve profesör ünvanına layık görüldü.
Tarihe yön veren kadınlar hangileridir?
Rosa Parks (1913-2005) Rosa Parks ve Martin Luther King Afroamerikan Sivil Haklar Hareketi’nin en önemli öncülerinden biridir. 1955 yılında ırk ayrımı hala yürürlükteydi ve siyahlar otobüste arka tarafta oturma hakkına sahipti. Bir beyaz gelip siyahın yerini istediğinde, siyah yerini vermek zorunda ve arka bölüme geçerdi. Rosa Parks bir gün kendisinden yer isteyen beyaz adama yerini vermez ve bu sebeple tutuklanır. Daha sonra, siyahlar boykot başlatırlar ve tüm ülkeye yayılır. Bu olaylardan sonra, 1964 yılında siyahlara beyazlarla esit haklar veren sivil haklar kanunu çıktı. Böylece, Rosa Parks, siyah kadın hareketinin simgesi olmuştur. Coco Chanel (1883-1971) Fransa’nın yenilikçi modacılarından biri olan Coco Chanel, modaya yeni bir yaşam tarzı getirdi ve etkisi hiçbir zaman bitmeyecek bir marka yarattı. Uzun kabarık eteklerin, korselerin giyildiği, saçların bukle bukle yapıldığı, süslü şapkaların kullanıldığı dönemde rahat kıyafetler tasarlayarak kadın olmaktan vazgeçmeden de eşit olunabileceğini göstermiş ve pantolon tasarlamıştır. Time dergisi tarafından “Yüzyılın en önemli 100 kişisi” olarak gösterildi. Son olarak Coco Chanel şöyle der: “Modayı yapmıyorum. Ben modayım”.
Kadın hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek Kadın hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla