Hastalık Hepimizin Yok Olmasına Neden Olacak?
Kısa Bilgi
Hastalık Hepimizin Yok Olmasına Neden Olacak?
Virülan bulaşıcı hastalıklar ve parazitlerin, biyolojik popülasyonlardaki düşüşün önemli bir nedeni olduğu uzun zamandır gösterilmiştir. Ancak hastalık, insanlık gibi konakçı türlerin fiilen yok olmasına yol açabilir mi? Bilim adamları, önce tarihsel yokoluşlardaki rolünü inceleyerek hastalığın neslinin tükenmesini tehdit eden etkilerini belirlemeye çalışıyorlar. Ancak bulaşıcı hastalığın geçmişteki yok oluşlardan sorumlu olduğunu kanıtlamak zor bir iştir. Sonuçta, nesli tükenmiş türler bilimsel araştırma için ortalıkta yok. Kaybolan bir popülasyonda bir patojen veya parazit bulunsa bile, bu düşüşten patojenin kendisinin sorumlu olduğunu kanıtlamaz.
Bununla birlikte, tarihsel yok oluşların ve nesli tükenmelerin, belirli bir coğrafi çalışma alanında bir türün varlığının sona erdiği yerel yok oluşların en azından kısmen bulaşıcı hastalıklara atfedilebileceğine dair makul kanıtlar mevcuttur. Kuş sıtma ve kuş çiçeği hastalığının, 19. yüzyılın sonlarında Hawaii’deki bazı kuş popülasyonlarını yok ettiğine inanılıyor. Memeli krallığında, yerli farelerin 20. yüzyılın başında Hint Okyanusu’ndaki Noel Adası’nda aniden ortadan kaybolmasının, oraya bir ticaret gemisiyle gelen hastalık taşıyan, pire basmış siyah farelerden kaynaklandığına inanılıyor.
insan nesli virüsle sona erebilir mi?
Son yıllarda, çok sayıda mevcut tür, bulaşıcı hastalıkları tarafından istila ederek saldırıya uğradı. Avustralya’da koalalar, biri kısırlığa veya körlüğe neden olabilen iki ana patojen tarafından kuşatılmıştır. Dünya Yaban Hayatı Fonu, bu tür enfeksiyonların 50 yıl içinde koalaların yok olmasına yol açabileceğini iddia ediyor. Bunların veya diğer türlerin ortadan kaybolup kaybolmayacağı belirsizliğini koruyor, ancak araştırmalar, patojenlerin ve parazitlerin neden olduğu hastalığın, yok olma tehdidi sürecinde birincil faktör olmayacağını gösteriyor. (Habitat kaybı, insanların aşırı avlanması ve yeni türlerle rekabet olasıdır ve / veya buna katkıda bulunan nedenlerdir.) Ebola, HIV / AIDS, SARS ve H1N1 influenza gibi yeni ortaya çıkan hastalıklar dünya çapında toplumsal hasara yol açtı ve on milyonlarca ölümle sonuçlandı. . Yeni yerlerde veya ilaca dirençli türlerde ortaya çıkan yeniden ortaya çıkan bulaşıcı hastalıklar da insan yaşamı için önemli bir tehdit oluşturmaktadır. Bu hastalıklar arasında her yıl 3 ila 5 milyon kişiyi etkileyen ve güvenli ve etkili bir aşının varlığına rağmen yılda 100.000’den fazla ölüme neden olan dang virüsü, Batı Nil virüsü ve hatta kolera bulunmaktadır.
Hastalığın neslinin tükenmesini tehdit eden etkileri hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek hastalığın neslinin tükenmesini tehdit eden etkileri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla