Dünya neden yerçekimine sahip?
Kısa Bilgi
Dünya neden yerçekimine sahip?
Hepimiz yerçekimine aşinayız. Nasıl davrandığını biliyoruz. Elinizde bir top tutun ve bırakın; elbette, aşağıya doğru düşer. Ve hepimizin doğuştan gelen bir yerçekimi korkusu var. Yüksek bir merdivenin veya yüksek bir binanın tepesine çıkın, aşağı bakın ve dengemizi kaybedersek yer çekiminin ne yapacağını içgüdüsel olarak biliyoruz.
Yerçekimi, düşen nesnelerin daha hızlı gitmesini sağlar.Başka bir deyişle, nesneler düştüğünde hızlanır.Metrik sistemde, önceki saniyeye göre saniyede yaklaşık on metre daha hızlıdır.Bu değere ‘yerçekimine bağlı ivme’ denir.
Yerçekiminin kuvveti veya çekme kuvveti, Dünya’nın ve çekilen nesnenin kütlesine bağlıdır. Dünya üzerindeki bu yerçekimi kuvveti, nesnenin ağırlığı olarak bilinir. Sen ve ben ne kadar çok kütleyiz olursa, o kadar ağır oluruz.
Yerçekimi dünya’dan uzaklaştıkça zayıflar mı?
Yerçekimi, Dünya yüzeyinden uzaklaştıkça zayıflar.Doğadaki birçok kuvvet gibi, ters kare yasasına uyar.Dünya’dan iki kat uzakta, yerçekimi çekimi iki karenin veya dörtte birinin tersidir.Üç kat daha fazla mesafe, üç karenin tersi anlamına gelir, bu nedenle yerçekiminin çekmesi dokuzda birdir.
Yerçekimini kim bulmuştur?
Isaac Newton, 1667’de deneylerle başlayarak, yerçekimi üzerine matematiksel bir kavrayış elde eden ilk kişi oldu.Bir elmanın bir ağaçtan düşmesine neden olan yerçekiminin ayın Dünya’nın etrafına ‘düşmesine’ neden olan kuvvet olduğunu düşünüyordu.
Albert Einstein, yirminci yüzyılın başlarında, yerçekimini bir tür uzay ve zaman geometrisi olarak yeniden tanımladı.Kütlenin varlığı uzay-zaman eğriliğine neden olur.Dolayısıyla nesneler eğimli bir yol izler ve bu yol boyunca hareketlerine ‘ivme’ diyoruz.
Yine de yerçekimi büyük bir gizemdir.Evrendeki herhangi iki nesne neden birbirini çekmeli?Bugün bilimin bir amacı, birkaç kuvveti, yani yerçekimi, elektromanyetizma ve iki nükleer kuvveti, bu tür soruları yanıtlayan tek bir birleşik teoride birleştirmektir.Şimdilik, Dünya’nın neden yerçekimine sahip olduğunun en basit ve en iyi açıklaması, Dünya’nın kütleye sahip olması ve yerçekiminin bir kütle özelliği olduğudur.
Yerçekimi kuvveti hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek yerçekimi kuvveti hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla