Yağ ve su neden birbirine karışmazlar?
Kısa Bilgi
Yağ ve su neden birbirine karışmazlar?
İki sıvının molekülleri benzer elektrik dipol momentlerine veya kuvvetlerine sahipse, sıvılar çözülür veya diğerine karışır. Örneğin bir mıknatıs, zıt manyetik yüklere sahip bir kuzey ve bir güney kutbuna sahiptir. Kuzey kutbu ve kuzey kutbu gibi aynı kutuplardan ikisi itilir. Karşıt kutuplar, kuzey ve güney birbirini çeker. Benzer şekilde, moleküller, her bir ucun taşıdığı elektrik yüküne bağlı olarak pozitif bir uç ve negatif uça sahiptir . Yük, bir uçta diğer uçta olduğundan daha büyük olabilir. Benzer güçteki dipollere sahip malzemeler, farklı güçlere sahip dipollere göre birbirlerinde daha kolay çözünürler. Su ve yağın çok farklı çift kutuplu yükleri vardır, bu nedenle karışık kalmazlar.
Yağ neden suyun üstünde kalır?
Yağ sudan daha az yoğun olduğu için su üzerinde kalır veya su üzerinde yüzer.Benzin, gazyağı, terebentin, motor yağı, bebek yağı, madeni yağ, dizel yakıtı ve jet yakıtı dahil olmak üzere ham petrolden yapılan hemen hemen tüm sıvılar su üzerinde yüzer.Keten tohumu yağı, hint yağı, ayçiçek yağı, hindistancevizi yağı ve zeytinyağı gibi bitkilerden yapılan tüm yağlar da sudan daha az yoğundur ve bu nedenle suyun üzerinde de yüzer.Bu fenomenin klasik bir örneği, yağ ve sirkeli salata sosu;yağ ve sirke asla karışmaz.
Tabii ki, ham petrolün kendisi de su üzerinde yüzer ve bu da petrol sızıntılarını, (1989 Exxon Valdez) Alaska’daki felaket gibi, temizlenmesi biraz daha kolay hale getirdiği için de iyi bir şeydir.Eski zamanlarda denizciler genellikle okyanus suyuna dalga aksiyonunu sakinleştirmek için yağ döktüler.
Lav lambaları, organik bir bileşik olan bu renkli yüzen anilin damlalarının başka bir maddeye, genellikle mineral yağa konmasıyla yapılır.İki sıvının çok yakın yoğunlukları vardır.Tabandaki bir ampul anilini ısıtır, bu da onu daha az yoğun hale getirir, böylece lambanın tepesine kadar yüzer.Isı kaynağından uzaklaştıktan sonra anilin soğur, yoğunlaşır ve ampule geri döner ve tüm süreç yeniden başlar.
Motor yağı hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek motor yağı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla