Hücreler gürültü yapar mı?
Kısa Bilgi
Hücreler gürültü yapar mı?
Çok, çok yakından dinlenirse duyulabilir, hücreler seslerin bir senfonisi üretir.hücresel sesler biyomekaniklerle içgörü verir ve hatta kanseri tespit etmek için bile kullanılabilir.
Los Angeles’daki California Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, maya’nın hücre duvarlarının saniyede 1.000 kez titreştirdiğini keşfetti. Bu hareketler videoda yakalanmak için çok hafif ve hızlıdır, ancak sese dönüştürüldüğünde, bilim adamlarının yüksek perdeli bir çığlık olarak tanımladıkları sesleri yaratırlar. Bir piyanoda orta C’nin üzerinde iki oktavla aynı frekans ile benzerdir, ancak çıplak kulakla duyacak kadar yüksek değildir. Bir insan hücresinden bir maya hücresinden daha fazla ses çıkarmak biraz daha zordur. Ancak insan hücreleri, tıp bilimi, özellikle de kanser araştırması için şaşırtıcı derecede faydalı olabilecek bir özellik olan ışıkla vurulduğunda, hafifçe kapanır.
Kanser hücreleri nasıl tespit edilir?
Richard Snook ve Peter Gardner, insan prostat hücrelerini kızılötesi ışıkla patlattıklarında, mikrofonları hücreler tarafından oluşturulan binlerce eşzamanlı ses notu aldı. Hücreler hızla ısınırken ve soğurken oluşan bu seslerin istatistiksel analizi sayesinde, Snook ve Gardner, normal ve kanserli hücreleri ayırt edebilir. Gardner, ‘Sağlıklı bir hücre ile kanser hücresi arasındaki fark, enstrümanlarını çalan iki çok büyük orkestrayı aynı anda dinlemek gibidir’ diyor. ‘Ama kanserli orkestrada, tuba korkunç derecede uyumsuz.’ Gardner, mevcut, güvenilmez ön biyopsi prostat kanseri testlerinin yerini alma umuduyla tekniği geliştirmeye çalışıyor. Çalışmanın Nihai hedefi, yüzde 75’i negatif çıkan prostat biyopsilerinin sayısını azaltmaktır.
Maya hücresi hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek maya hücresi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla