Termostat nasıl çalışır?

Termostat nasıl çalışır?

Termostat nasıl çalışır?

Bu, sıcaklığı otomatik olarak kontrol eden bir cihazdır ve genellikle bir şerit oluşturmak için birleştirilmiş iki farklı metalden yapılır.Bir metal ısıtıldığında diğerinden daha fazla genleşir, bu nedenle sıcaklık yükseldikçe daha fazla genişleyen metal şeridi bir eğri yapar.Eğri bir elektrik kontağından uzaklaşır ve bunu yaparak elektrik beslemesini kapatır.Daha sonra metal soğurken şerit düzleşir, böylece kontağa tekrar dokunur ve akımı açar.Bu nedenle termostat, çok sıcak olduğunda elektriği keser ve çok soğuk olduğunda tekrar açar, böylece sıcaklığı ayarlanan iki sınır arasında tutar.Termostatlar genellikle elektrikli ütülerde, ocaklarda ve radyatörlerde kullanılır.

Sonsuz uzunlukta (her ikisi de mükemmel ısı iletkeni olmayan) bir silindirin içine yerleştirilmiş ve silindirin içinde ideal bir gaz bulunan bir piston düşünün.Sistemin uzaya götürüldüğünü varsayalım (yerçekimi ve diğer etkilerden bağımsız olarak), içerideki gaz genişleyecek ve böylece içerideki basıncı dışarıdaki vakumla dengelemek için pistonu sonsuza itecek mi?

pistonun silindirlerin duvarları ile sürtünmesinin de sıfır olduğunu varsayalım. Bu, en ufak bir kuvvetin onu çok az hareket ettireceği anlamına gelir. Bir süre sizin önerdiğiniz gibi piston hareket etmeye devam edecek. Bu uzun sürebilir. Ama nihayetinde başka bir güç hakim olmaya başlayacak. Bu, gaz molekülleri, silindir ve pistonun kendisi arasındaki mikro yerçekimidir. Sözde ‘yerçekimsiz’ uzayda, mükemmel gazınızın molekülleri de dahil olmak üzere aletin kendi bileşenleri arasındaki yerçekimi çekimini ortadan kaldıramazsınız.

vacuum flask

İlk termos şişesini kim icat etti?

Sir James Dewar, 1892 yılında. Çeperler arasında boşluk bulunan çift cidarlı bir şişeden oluşur.Duvarlar gümüş renklidir ve ısı bir vakumda iletilemez.Sıcak sıvıları sıcak tutarlar çünkü ısı dışarı çıkamaz ve soğuk sıvılar ısı içeri giremediği için soğuk tutulurlar. Sıvı konulduktan sonra, mantar çok zayıf bir ısı iletkeni olduğu için şişeyi kapatmak için bir mantar tıpa kullanılır.

Termos hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek termos hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.