Deve Kamburları Su İçerir mi?
Kısa Bilgi
Deve Kamburları Su İçerir mi?
Deve, elli yıla kadar yaşayan, neredeyse her şeyi yiyebilen ve çok kuru koşullarda yaşayabilen büyük bir memelidir. İki farklı deve türü vardır: Camelus dromedarius (veya tek hörgüçlü) ve Camelus bacrianus, ilki sırtında bir büyük kamburluk ve ikincisi iki tane hörgüç içerir. Deve bu özelliğe sahip tek hayvandır. Bir devenin sırtındaki her bir kambur, yetmiş 2 kg ağırlığında olabilir ve yağlı, etli bir yumru içerir (çoğu insanın düşündüğü gibi su değil), devenin yiyecek ve su olmadan iki haftaya kadar hayatta kalmasını sağlar. Bu göze çarpan özellik, devenin derisinin altındaki yağ katmanlarını depolayamamasının doğrudan sonucudur; bunun yerine sırtındaki kamburda yağ birikir. Yiyecek ve su kıt olduğunda, deve yağı enerji ve beslenme için kullanır ve yağ kullanıldıkça hörgüç gittikçe gevşek hale gelir ve küçülür. Ancak deve tekrar yedikten ve içtikten sonra, hörgüç, yağ kaynaklarını yeniler ve normal boyutuna döner.
Devenin hörgücü aynı zamanda su kaynağı görevi görür.Tümseklerdeki yağ parçalandıkça, oksijenle birleşerek su oluşturan hidrojen açığa çıkar.Uzun bir süre susuz kaldıktan sonra, deve bir seferde otuz galona kadar su içebilir.
Vicuna nedir?
Vicuna, Güney Amerika’nın And Dağları’nda, genellikle yaklaşık 4500 metre yükseklikte kar çizgisinin üzerinde bulunan deve ailesinin bir üyesidir.Devenin aksine kamburu yoktur ve omuzda yaklaşık 90 cm büyür.Küçük sürülerde yaşar, ot yer ve olağanüstü hızı, dayanıklılığı ve keskin görme yeteneği sayesinde nadiren yakın çevrede görülür.Vicuna, en kaliteli (ve çok pahalı) kumaştan yapılan çok ince yapağıya sahiptir.
Devenin Neden Kamburu Var?
Deveye ‘çöl gemisi’ deniyor ve bunun için iyi bir sebep var. Diğer hayvanların yiyecek ve su eksikliğinden öleceği yerde, deve çok iyi anlaşır. Yemeğini ve suyunu yanında taşır! Bir yolculuğa başlamadan önce günler boyunca bir deve yiyip içmekten başka bir şey yapmaz. O kadar yiyor ki, belki de 45 kilogram ağırlığındaki bir kambur sırtında yükselir. Yani devenin kamburu, yolculuk sırasında devenin vücudunun kullanacağı yağlar için bir depolama yeridir. ayrıca midesinin duvarlarını kaplayan küçük şişe şeklinde torbalara sahiptir. Burası su depoladığı yerdir. Bu tür erzaklarla bir deve, su birikintileri arasında birkaç gün su içmeden ve kamburunun yağından aldığı şey dışında hiç beslenmeden daha uzun bir süre seyahat edebilir. Uzun bir yolculuğun sonunda, tümsek sert şeklini kaybetmiş olacak ve gevşek kıvrımlarda bir tarafa düşecektir. Deve daha sonra gücünü geri kazanmak için uzun bir süre dinlenmek zorunda kalacaktır. Devenin insanın en eski hizmetkarlarından biri olduğunu ve Mısır’da insan tarafından 3000 yıldan fazla bir süredir kullanıldığını biliyor muydunuz?
deve hörgücünde ne var?
Develerin çölde hayatta kalmak için özel özellikleri vardır.Yiyecek veya su bulmadan önce uzun bir yol kat edebilirsiniz, ancak bu bir deveyi rahatsız etmez.Hörgüçleri onu üç haftaya kadar hayatta tutmaya yetecek kadar yağ içerir.Su da sorun değil.Bir deve şansı yakaladığında, 10 dakika içinde bir küvetin değerindeki suyu yutabilir.Kumun burunlarından yukarı çıkmasını önlemek için develer burun deliklerini kapatabilirler!Çölde kum fırtınaları yaygındır, bu nedenle develerin gözlerine kum girmesini önlemek için uzun kirpikleri vardır.Çift hörgüçlü develerin iki hörgüçleri varken, tek hörgüçlü develerin sadece bir hörgüçleri vardır.
sarkık hörgüçler, Deve yemeyi bırakırsa hörgüçlerinde depolanan yağı kullanmaya başlar ve sonra sarkık olur!Başka bir öğün bulduğunda, yağlı hörgüçler yeniden oluşur.
Yiyecek olmadan en uzun süre kim hayatta kalabilir?
Bir timsah, büyük av, hatta sindirim kemikleri, boynuzları ve toynakları düşürebilir.Bunun gibi büyük bir yemek, tekrar öldürmek zorunda kalmadan önce aylardır devam edebilir.OLMS, bu garip beyaz salamander, Avrupa’nın soğuk, karanlık mağara sularını yaşar.Yıllardır yemeksiz gidebilir ve 100 yıl veya daha uzun bir ömrü vardır.
Kuru Koşullarda Su Nasıl Bulunur?
Kuru koşullarda, kaşifler ve maceracılar susuz kalma riskiyle karşı karşıya kalabilir ve ciddi dehidrasyon sonuçları ve ardından ölümden önce iki veya üç gün içinde su bulmaları gerekir.Bunu yapmanın çeşitli yolları var.
Su bazen kuru dere yataklarında veya bitki örtüsünün olduğu alanlarda kazılarak bulunabilir.Ayrıca kayaların yarıklarında veya bitkilerin yapraklarında bulunabilir.Yağmur suyunu plastik veya ağaç kabuğu ile toplamak da su elde etmenin faydalı bir yoludur.
Hayvanlar da düzenli olarak suya ihtiyaç duyar ve bu nedenle, oyun parkurlarını veya uçan kuşları takip etmek genellikle bir su kaynağına yol açar.Benzer şekilde, ağaçların üzerinde yürüyen karıncalar genellikle ağaçtaki suya doğru yönelirler ve sinekler normalde suya oldukça yakın yaşarlar.Çaresiz zamanlarda, bazı hayvanların gözleri içilebilen su içerir ve büyük balıkların omurgaları boyunca genellikle bir su rezervuarı vardır.
Alternatif olarak, büyüyen bir ağaç dalındaki yaprakların etrafına plastik bir poşet bağlamak, bir güneş ışığı gibi yoğunlaşmayı yakalayabilir.Bu cihazlar, suyu hapsedecek şekilde bir kaba yerleştirilen zemine kazılmış bir delikten oluşur.Daha sonra deliğin üzerine plastik bir tabaka yayılır, ortasından konteynere doğru daldırılır ve bu, plastiğin alt tarafında yoğunlaşan zeminden nemi toplar.
Deniz suyu ve idrar, damıtıldıklarında içilebilir su da üretebilir; bu, dolu bir kabın üstüne bir tüp yerleştirilip ardından sıvının kaynatılmasıyla başarılabilir.Buhar daha sonra tüpten geçer ve gittikçe yoğunlaşır, bunun üzerine ikinci bir sızdırmaz kapta su olarak toplanabilir.Bulunan durgun su elbette içmeden önce iyice kaynatılmalıdır.
Şişman hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek şişman hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla