Neden ellerimizi sıcak suyla yıkamak soğuk suyla yıkamaktan daha etkilidir?

Sıcak suyla ellerimizi yıkamak bakteri ve mikropları öldürmek için soğuk sudan daha mı etkilidir?

Neden ellerimizi sıcak suyla yıkamak soğuk suyla yıkamaktan daha etkilidir?

Eller nasıl yıkanmalı?

Sıcaklığın önemi sınırlıdır. Hijyenik temizlik amacıyla (mikropları öldürmek, ölü deriyi çıkarmak, bir yarayı temizlemek) yapılan temizliklerde, sıcaklık önemli değildir. Aslında bazı durumlar için soğuk su bile tercih edilebilir.

Elleri sıcak suyla nasıl yıkamalı?

Kozmetik temizlik (lekeleri silmek, yağlı parmakları temizlemek, yağ lekelerini gidermek) için kullanılan sıcak su, mumlar, yağlar veya uzun zincirli hidrokarbonların yumuşatılmasına yardımcı olabilir ve mürekkeplerin veya diğer kimyasalların sabun veya su içinde çözünmesine yardımcı olabilir. Eğer mikropları öldürmek istiyorsanız sıcaklık önemli değil. Kirli elleri temizlemek isterseniz, ılık su yardımcı olabilir. Her iki durumda da, sabunla iyice yıkamak (en az 15 saniye) en önemli şeydir.

Elleri soğuk suyla nasıl yıkamalı?

Soğuk su kullanabilirsiniz. Soğuk suyun, el temizliği için sıcak su kadar etkili olduğunu gösteren bilimsel çalışmalar mevcuttur. Sıcak suyun organik (karbon içeren) bileşikleri daha iyi çözmesi beklenebilir. Fakat bilimsel çalışma, farkın önemsiz olduğunu kanıtlamıştır.

Elleri sıcak suyla mı yıkamalıyız?

Çözünürlük sıcaklıkla artar. Sabun, sıcak suda bol miktarda çözünmektedir. Bu yüzden elinizde çok fazla kir vb. varsa, sıcak su yardımcı olacaktır. Ayrıca kiri yumuşatmaya ve gevşetmeye yardımcı olur.

Elleri sabunla nasıl yıkamalyız?

Sabun kullanmak sıcak sudan daha önemlidir. 30 saniye kuralı uyarınca, ellerinizi 30 saniye boyunca sabunla yıkarsanız, daha hijyenik ellere sahip olursunuz. Suyun sıcaklığı çok önemli değildir.

sabun

Sabun Nedir?

Sabun, bir yağ asidinin bir tuzu veya böyle bir maddeden üretilen çeşitli temizlik ve yağlama ürünleri için kullanılan terimdir. Sabunlar, evsel kullanım, yıkama, banyo temizlik işlevini gördüğü diğer temizlik türlerini içerir; bu yağlar, suyla taşınmaları için yağları emülsiyon haline getirir.

Sabun hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek Sabun ile detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.