Aritmetik Nasıl Başladı?

Aritmetik Nasıl Başladı?

Aritmetik Nasıl Başladı?

Aritmetik, sayı bilimi olarak adlandırılabilir. Kelimenin kendisi sayılar anlamına gelen Yunanca ‘aritmoz’ dan gelir. Erkekler ilk başta koyunlarını ve öküzlerini ellerinin parmaklarıyla saymış olabilirler. 0’dan 9’a kadar herhangi bir tek rakam anlamına gelen ‘rakam’ kelimesi bize bunu hatırlatır, çünkü Latince ‘parmak’ ‘digitus’ dur. Sonra insan çubuklar üzerinde çentikler yapmaya başladı ve bir sonraki adım, her bir sayının işaretler ve semboller kullanılarak kaydedilebileceği uygun bir notasyon sistemi icat etmekti. Eski Yunanlılar bu amaçla alfabelerinin harflerini kullandılar. Romalılar bu sistemi biraz daha ileriye taşıdılar, alfabenin çoğunu bıraktılar ve yedi harfe tüm işi yaptırdılar. Bu harf sistemleri, toplamların yazılmasında kullanıldı, ancak genellikle hesaplamalar bir abaküs yardımıyla yapıldı. Araplar bugün kullandığımız notasyonu Hindu sistemine göre tanıttı. Bu, ‘basamak değeri’ ni belirtmek için boş yeniliğe sahipti; mesela 13’ü 1030’dan ayırt etmede olduğu gibi). Bu, hesaplamaları büyük ölçüde basitleştirdi. Araplar, boş anlamına gelen 0 rakamına ‘sifT’ adını verdiler. Arap notasyonunun kullanılmasını tavsiye eden ilk aritmetik 1202’de bir İtalyan tarafından yazılmıştır.

Matematik nasıl keşfedildi?

Basılacak ilk aritmetik ‘Latince’ ile yazılmıştır ve 1478’de İtalya’da çıkmıştır. Diğer erken aritmetik 1484 ve 1496’da basılmıştır. Toplama, çıkarma ve çarpmayı içeriyorlardı. Bazı Latin okullarında, aritmetik sadece beşinci ve altıncı yıllarda çalışıldı ve sadece o zaman haftada bir saat verildi. İlk aritmetik kitaplarının modern yöntemlerin çoğunu içerdiği unutulmamalıdır ve yazarlarına ve onlara ilham veren Hindulara büyük bir şükran borçluyuz. Basit aritmetikte temel bir anlayış için, çarpma, çıkarma ve bölmeye ek olarak temel gerçeklere (veya tablolara) tam bir hakimiyetin gerekli olduğu çok güçlü bir şekilde vurgulanamaz.

geometry

geometri nedir?

Geometri, kareler, üçgenler, küpler ve koniler gibi geometrik formdaki şeylerin şekli, konumu ve boyutuyla ilgilenen matematiğin bir parçasıdır.Adı, ‘toprak ölçümü’ anlamına gelen Yunanca kelimelerden gelir, çünkü muhtemelen başlangıçta araziyi ölçme ve ölçme aracı olarak icat edilmiştir.Eski Mısırlılar ayrıca binalar ve mezarlar inşa ederken geometri kullandılar.Günümüzde geometri mühendisler ve mimarlar için önemlidir, ayrıca navigasyonda da önemlidir çünkü geometri çizelgeleri ve haritaları izlemek için kullanılır.

Pisagor Kimdi?

Antik Yunanistan pek çok büyük adam yetiştirdi ve bunların en ilginçlerinden biri, MÖ altıncı yüzyılda yaşamış olan Pisagor adlı bir adamdı. C. Pisagor, bir din öğretmeni, matematikçi ve filozoftu. Ancak fikirleri ve inançları nedeniyle Yunanistan’ı terk etmek ve Güney İtalya’ya yerleşmek zorunda kaldı.

geometry

Sahip olduğu bu alışılmadık inançlardan bazıları nelerdi?

Pisagor ölümsüzlüğe ve ‘ruhun göçüne’ inanıyordu. Bu, ölümden sonra cennete gitmeyen herhangi bir ruhun başka bir adamın, hatta bir hayvanın bedenini işgal ettiği anlamına geliyordu. Buna inandığı için müritlerinin hayvan yemesini veya kurban etmesini yasakladı. Pisagor’un takipçilerine ‘Pisagorlular’ deniyordu ve diğer birçok katı davranış kuralına uyuyorlardı. Örneğin sessizliği gözlemlemeleri gerekiyordu ve şarap içemiyorlardı. Elbette, fikirlerinden bazılarının oldukça aptalca olduğunu düşünebiliriz, ancak Pisagor ayrıca bilime birçok önemli katkı yaptı. Bir müzik dizisinin uzunluğunun, tonunun perdesiyle tam olarak sayısal bir ilişki içinde olduğunu keşfetti. Bundan bir uyum teorisi geliştirdi ve sayının tüm evrenin ilk prensibi olduğuna inandı. Pisagorcular da neredeyse doğru olan bir güneş sistemi teorisine sahipti. Dünyanın merkezi bir ateşin etrafında dönen bir küre olduğuna inanıyorlardı. Pisagor ayrıca ‘dik açılı bir üçgenin hipotenüsünün karesinin diğer iki kenarın karelerinin toplamına eşit olduğu’ teoremini öğretti.

Bir kürenin kaç boyutu vardır?

Küre, uzunluğu, genişliği ve yüksekliği olan her şey gibi üç boyutlu bir nesnedir.Bu nedenle üç boyutu vardır.Başka bir deyişle, bir küreyi tam olarak tanımlamak için yalnızca üç koordinat gerekir.Kürenin yüzeyini gerçekten düşündüğünüzden şüpheleniyorum.Bunun belirli bir yarıçapın bir küre olduğunu zaten biliyorsanız, yüzeydeki bir noktayı tanımlamak için yalnızca iki koordinat yeterlidir - örneğin, yalnızca enlem ve boylam bir şehrin dünya üzerindeki konumunu verebilir.

geometry

Bir tebeşir parçası (mükemmel bir silindir değildir) neden kavisli bir yolda hareket gösterir?Eylemsizlik momentinin ve ofset ağırlık merkezinin tork oluşumunda rol oynadığını hayal ediyorum.Ayrıntılı bir fiziksel ve matematiksel açıklamayı takdir ediyorum.

Soru şu şekilde anlaşılabilir.Bir tebeşir çubuğunu hafif eğimli bir düzleme yatay olarak yerleştirdiğinizde, onun düz aşağı yuvarlanmadığını, ancak eğri bir yol çizdiğini görürsünüz.

Yatay tebeşir çubuğunun üzerindeki kuvvet, yerçekimi nedeniyle düzlemin yüzeyine dik olan bileşenin düzlemin reaksiyonu ile iptal edilirken yüzeye paralel bileşenin tebeşir çubuğunu yüzey boyunca aşağı doğru sürüklemek istemesidir. . Sürtünme kuvveti küçük olsaydı, tebeşir çubuğu sadece yatay olarak kayardı. Bu, yağlı bir çelik yüzey veya bunun için bir cam yüzey kullanılarak kontrol edilebilir. Ancak normal kuru bir yüzeydeki bir tebeşir çubuğu için sürtünme yüksektir ve hemen kayma eğilimi, sürtünmenin ihmal edilebilir olduğu bir yuvarlanma hareketi üretir. Tebeşir çubuğu yuvarlanırken, her dönüş için, tebeşirin kalın ucu, ince uçtan daha büyük bir mesafe kat edecek ve bu otomatik olarak eğimli bir yol oluşturacaktır. Açısal momentum nedeniyle, çubuk düşeyin biraz ötesine geçecek ve ardından dikey konuma geri dönecektir. Ardından, yüzeyin eğimi artırılmadıkça sabit hale gelecektir, bu durumda dikey olarak aşağı kayacaktır.

Aritmetiğin ilk kitapları hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek aritmetiğin ilk kitapları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.