Evrende ışık nasıl hareket eder?
Evrende ışık nasıl hareket eder?
Evren çoğunlukla doğrudan görebildiğimiz şeylerden oluşur.Evren’in kütle-enerji hacminin en büyük bileşenleri olan karanlık madde ve karanlık enerji gibi, uzayın kendisi de tamamen şeffaftır.Bu nedenle, etkili bir şekilde, Evren, galaksiler gibi nesnelerin toplam içeriğin çok küçük bir bölümünü oluşturmasıyla, çoğunlukla boş bir uzay gibi göürünür.Bu, ışık ışınlarının uzayda milyonlarca, hatta milyarlarca yıl boyunca seyahat etmesine rağmen, Evren hiçbir şeye çarpmayacak kadar katı maddeden yoksun yani boş olduğu anlamına gelir.
Olbers Paradoksu nedir?
Bu soru aynı zamanda Olbers Paradoksu olarak bilinen, adını on dokuzuncu yüzyılda Wilhelm Olbers adında bir Alman amatör gökbilimcinin adını taşıyan bir şeyle de ilgilidir - ancak bunu düşünen ilk kişi o olmasa da. Paradoks şudur: Evren sonsuzsa ve yıldızlarla doluysa, o zaman hangi yöne bakarsak bakalım bir yıldız görmemiz gerekir. Öyleyse gökyüzü neden geceleri karanlık?
Bugün, bu paradoksun çözümü genellikle, evrenin içinden geçen radyasyonun dalga boyunu uzatan genel genişlemesi açısından verilmektedir. Böylece, en uzak nesnelerden gelen ışık, spektrumun görünür bölgesinin dışına, kırmızının ötesine ve kızılötesine doğru uzatılmış veya kırmızıya kaydırılmıştır.
Uzay hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek uzay hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla