Ses nasıl hareket eder?
Kısa Bilgi
- Ses nasıl hareket eder?
- İnsanlar nasıl duyar?
- Hayvanlar yankıları nasıl kullanır?
- Ses dalgalarının tamamen katı bir cisim içinde hareket edemeyeceği söylenir.Öyleyse neden en katı cisimlerden biri olarak kabul edilen demirde sesin hızı oldukça yüksek?
- Ses, boğazdaki ses tellerinden hava geçerken oluşan titreşimler nedeniyle üretilir.Öyleyse neden farklı insanların farklı sesleri var?
- Ses hızı hakkında ilginç bilgiler
Ses nasıl hareket eder?
Ses bir titreşimdir.Katı, sıvı veya gaz içinde hareket edebilir.Bir ses duyduğumuzda, bunun nedeni titreşimlerin havada ses dalgaları adı verilen dalgalar halinde dolaşmasıdır.Bu titreşimler kulaklarımız tarafından alınır.Bir ses çıkardığımızda havayı titreştirir.Ses ilerledikçe havayı sıkıştırarak ve sıkıştırarak titreştirir.Bu hareketli havaya ses dalgası denir.Kulaklarımız ses dalgalarını toplar.Ses titreşimlerini beyne giden elektrik sinyallerine dönüştürürler.Sonra beyin bize sesin ne olduğunu söyler.
İnsanlar nasıl duyar?
Ses dalgaları kulağınıza dolar.Kulağın kulak zarı adı verilen bir bölümünü titreştirirler.Titreşimleri minik kemiklerden ve sonra bir sıvıdan geçirir.Sensörler sesi beyne gönderir.
Hayvanlar yankıları nasıl kullanır?
Yunuslar sudan tıklama sesleri gönderir.Sesler nesnelerden sekerek yunusların potansiyel yiyecek bulmalarına yardımcı olur.Yarasalar, nesnelerden seken ses darbeleri gönderir.Bu, yarasaların duvarlara doğru uçmasını engeller ve karanlıkta böcekleri yakalamalarına yardımcı olur.
Ses dalgalarının tamamen katı bir cisim içinde hareket edemeyeceği söylenir.Öyleyse neden en katı cisimlerden biri olarak kabul edilen demirde sesin hızı oldukça yüksek?
Hiçbir şey ‘mükemmel’ katı değildir.Mükemmel sertlik, komşu parçacıkların sonsuz kuvvetle birlikte tutulduğunu ima eder.Demir o kadar sert değildir.
Ses, boğazdaki ses tellerinden hava geçerken oluşan titreşimler nedeniyle üretilir.Öyleyse neden farklı insanların farklı sesleri var?
Larenksimizden geçen hava ses tellerimizi titreştirir. Titreşimlerinin doğal sıklığı, kalınlıklarına ve diğer fiziksel özelliklerine bağlıdır. İnsan yapımı rezonans boşlukları, yapılarına bağlı olarak bu yetenek aralığı ile çeşitli harmonikleri seçebilir ve geliştirebilir. Tüm davullar aynı notayı vermez, tüm çanlar da vermez. Yetenekli müzisyenlerin, hepimizin sahip olduğu nispeten basit ses yapma sistemiyle yapabilecekleri gerçekten şaşırtıcıdır.
Farklı kişiler tarafından yapılan seslerin ve müziğin aynı olamayacağı açıktır. İnsanlar dışarıdan tamamen aynı şekilde inşa edilmezler - bu yüzden hiçbir iki kişi tamamen aynı görünmez; farklı olarak tanınırlar. Benzer şekilde, ses üretme aparatındaki küçük farklılıklar (fiziksel ölçümler ve rezonant boşlukların boyutları ve şekilleri dahil) şaşırtıcı değildir. Bu varyasyonlar, fark edilir şekilde farklı seslere neden olur. Başka bir karmaşıklık seviyesi, konuşma veya şarkı söylemenin de öğrenilmiş bir sanat olması nedeniyle ortaya çıkar. Dilimizi veya dudaklarımızı kullanma şeklimiz, nefes alma süreci üzerindeki kontrolün kapsamı gibi ağız çıkışımızda da büyük bir fark yaratır.
Ses hızı hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek ses hızı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla