Radyo teleskopu nedir?
Kısa Bilgi
Radyo teleskopu nedir?
İlk teleskop 1608 yılında Hans Lippershey adlı Hollandalı bir gözlükçü tarafından icat edildi. Ondan önce, 13. yüzyıla kadar bile, bilim adamları büyüteçli merceklerle deneyler yapıyorlardı. Zavallı Lippershey icadı için patent almayı reddetti ve bu yeni fikri duyan ünlü İtalyan gökbilimci Galileo, 1609’da ilk teleskopunu yaptı ve harika yeni icat için tüm övgüyü aldı. Kaba bir enstrümandı; Aslında, en güçlü teleskopu nesneleri yalnızca otuz üç kez büyütüyordu ve biri bir seferde yalnızca küçük bir alanı (ayın dörtte birinden daha az) görebiliyordu. Yine de Galileo, bazı olağanüstü keşifler yaptı;
Galileo’nun keşifleri nelerdir?
Satürn’ün halkalarını, Jüpiter’in dört uydusunu ve ayın dağlarını ve kraterlerini ilk gören oydu. Bugün, Ancak teleskoplar, Galileo zamanından beri tanınmayacak kadar ilerlemiştir ve elektroniğin gelişiyle radyo teleskopu icat edilmiştir.
Radyo teleskopları nasıl çalışır?
Radyo teleskop, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra geliştirildi. Tıpkı bizim ışık dalgalarını gördüğümüz gibi, yıldızlardan gönderilen radyo dalgaları tarafından görülen bir tür dev ‘göz’. Teleskobun ‘aynası’, çapı birkaç feet olan devasa daire şeklinde bir radyo reflektörüdür ve sıradan bir teleskopa göre çok büyük avantajlara sahiptir, çünkü hiç ışık vermeyen yıldızları ve galaksileri veya bu kadar zayıf bir ışığı algılamaya ayarlanabilir. optik bir teleskopla görülemez nesneler ondan kaçamaz.
Radyo teleskopu, uzayın geniş bölgelerini dolduran kozmik toz ve gaz bulutlarına da nüfuz edebilir ve harika olan şey, bilim adamlarının onu her türlü hava koşulunda kullanabilmesidir, çünkü radyo dalgaları, dünya atmosferinin bulutunda seyahat etmekte zorluk çekmez.
En büyük radyo teleskopu hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek en büyük radyo teleskopu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla