Güneş neden yanıyor?
Kısa Bilgi
Güneş neden yanıyor?
Uzun zamandır Güneş’in yakından görülen bir yıldız olduğundan şüphelenilmesine rağmen, on dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısına kadar kimsenin nasıl çalıştığı hakkında hiçbir fikri yoktu. Sonra, bir dizi fizikçi yıldızların (ve Güneş’in enerjisinin) enerjisinin, bir gaz topunun kendi yerçekimi altında çökmesiyle oluşan ısıdan geldiğini öne sürdü. Sıkıştırılmış gaz, ister Dünya’daki lastik pompalamasından, ister uzayda yerçekimsel çöküşten kaynaklansın, ısınır. Gerçekten de bugün, bu ısıtma sürecinin bir yıldız oluşumunun ilk aşamalarında çok önemli olduğunu biliyoruz.
Ancak 1920’de, büyük İngiliz astrofizikçi Arthur Eddington, bu açıklamanın Güneş dahil yıldızların tipik yaşam sürelerini açıklamak için oldukça yetersiz olduğunu gösterdi.
Güneşte hangi nükleer reaksiyonlar gerçekleşir?
Nükleer reaksiyonların, evrendeki en temel ve bol hammadde olan hidrojen ile başlayarak atomlar (daha doğrusu çekirdekleri ile) kaynaşacaktı. başka elementler yapmak için birlikte, aynı anda fotonlar şeklinde enerji açığa çıkarır. Esasen bunlar ışık parçacıklarıdır ancak bu durumda yüksek enerjili gama ışını fotonlarıdır. Güneş’in içinden geçerken, sonunda ısıya ve yüzeyden yayılan ışığa dönüştürülürler. Güneşte nükleer füzyon süreci yıldızımızın kalbinin derinliklerinde yaklaşık 15 milyon derece sıcaklıkta gerçekleşir ve ana yan ürünü helyumdur. Güneş tam anlamıyla bir nükleer fırındır.
Bu reaksiyonlar kendi kendine devam eder ve başladıktan sonra yakıt bitene kadar devam eder. Oksijene ihtiyaç yoktur; aslında bu, reaksiyonların kendilerinin bir başka yan ürünüdür.
Oksijen hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek oksijen hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla