Ses nasıl iletilir?

Ses nasıl iletilir?

Ses nasıl iletilir?

Sesin içinden geçmesi için hava, su veya katı maddeler gibi bir ortama ihtiyacı vardır.Havada bir şey hareket ettiğinde, etrafındaki havadaki gaz moleküllerini rahatsız eder.Hava titreşir veya ileri geri hareket eder.Bu Titreşim ses olarak duyulur.Titreşim ne kadar büyükse ses o kadar yüksek olur.Ses dalgalar halinde hareket ettiğinden, gittikçe zayıflar.Bu yüzden sesiniz belli bir mesafeden duyulamaz.Daha fazla enerji verirseniz ve bağırırsanız, ses dalgaları daha güçlü olacak ve sesinizin daha fazla duyulması için daha da ilerleyecektir.Ses bir boşluktan geçemez, çünkü bir vakum tamamen boştur ve ses dalgasını taşıyacak ortamı yoktur.Ses, havadaki basınç dalgaları veya diğer malzemeler yoluyla aktarılan bir enerji biçimidir.Bu dalgalar kulak tarafından algılanabilir, biz de sesleri bu şekilde duyarız.Fakat çevremizde kulaklarımızın algılamadığı birçok ses var ve bu yüzden onları duymuyoruz.

Ses nasıl ölçülür?

Ses birkaç şekilde ölçülür: frekans, dalga boyu ve genlik.

Ses dalgaları farklı hızlarda titreşir.Bunlara frekanslar denir ve saniyedeki döngü veya Hertz (Hz) olarak ölçülür.1 Hertz = saniyede 1 titreşim.Bir dalga boyu, bir döngünün uzunluğunu ölçer.Daha uzun dalga boyları daha düşük perdeye sahiptir.Bir insanın yakalayabileceği en düşük tonlar saniyede yaklaşık 16 titreşim veya 16 Hz’dir.

Genlik, sesin ne kadar yüksek olduğunu ölçer.Yüksek amplitüdlü bir ses dalgası daha yüksek bir ses üretecektir.Desibel (Db) cinsinden ölçülür.

speed of sound

Ses, ışık kadar hızlı yayılır mı?

Ses, ışıktan çok daha yavaş hareket eder.Işık saniyede 299.337 kilometre hızla seyahat eder ve ses saniyede yaklaşık 8 kilometre hızla hareket eder.Gök gürültüsü duymadan önce yıldırım görmemizin nedeni budur.Bir şimşek gördükten on saniye sonra bir şimşek sesi duyarsanız, şimşek 3,6 kilometre ötede oluşmuştur.

Eko ya da yankı nedir?

Ses dalgaları uçurum, yüksek duvar veya dağ gibi oldukça düz bir yüzeyden yansıtılabilir.Bu yüzey ne çok yakın ne de çok uzak olduğunda, yaptığınız bir ses yüzeye çarpar ve size yankı olarak geri döner.Yüzey sizden ne kadar uzaksa, yankı o kadar zayıftır ve yankının geri dönmesi o kadar uzun sürer.Dalgalar, enerji kaybedip ölünceye kadar, seyahat ettikçe zayıflayarak ileri geri zıplamaya devam eder.

speed of sound

Bir uçak ses bariyerini nasıl aşar?

Süpersonik uçak, saatte yaklaşık 1.220 kilometre ses hızından daha büyük bir hızda hareket eder.İlk süpersonik uçuş, 1947’de Chuck Yeager tarafından uçan bir Bell X-1 roket düzlemi ile idi.Bu uçak, makinadaki hızı ölçer.Mach 1 sesin hızıdır.Mach 1’den daha azında, uçak ses hızından daha düşük bir hızda uçuyor demektir.Mach 1’de, ses hızında seyahat ediyordur.Mach 1 ila 5 arasındaki hız süpersoniktir.Mach 5’in üzerinde hipersoniktir.Süpersonik hızda ve yukarıda, bir uçak, bir sonik boom (sonik patlama) olarak zeminde duyulacak kadar güçlü bir şok dalgası yaratır.

İnsan kulağının yakalayabileceği sesin aralığı nedir?

Genç bir insan, 15 Hz’den 20.000 Hz’e kadar neredeyse tüm sesleri duyabilir. Yaşla birlikte daha az duyarsınız ve daha yüksek frekansları yakalamakta zorlanırsınız. İnsan sesi yaklaşık 60 Hz’de ses taşır, ancak bir ses 13.000 Hz’e ulaşabilir. Filler, köpekler ve diğer hayvanlar bizim duyamadığımız ultrasonik sesleri duyabilirler. Ses enerjisi dış kulağa ulaştığında dış ve orta kulakları ayıran kulak zarı bu sesi içeriye iletir ve burada sinir sinyallerine dönüştürülerek beyne gönderilir. Beyin bize duyduğumuzu söyler. Kendi sesimizi diğer sesleri duyduğumuz şekilde ve ayrıca kemik iletimi ile duyarız. Sesin Titreşimi, kafatasımızdaki kemiklerin titreşmesini sağlar. Bu titreşimler iç kulak tarafından alınır. Bu, işitme sorunları olan bazı kişilere, ses titreşimlerini kafatası kemiklerine aktaran bir işitme cihazıyla yardımcı olabilir.

speed of sound

Ultrasonik ses doktorlara nasıl yardımcı olur?

Ultrasonik ses dalgaları, doktorların tıbbi sorunları tespit etmesine ve teşhis etmesine yardımcı olur, çünkü farklı dokular ses dalgalarını farklı şekillerde yansıtır.Bu yöntemi kullanarak, doktorlar hamilelik sırasında fetüsün gelişimini de izleyebilir.

Ses enerjisi hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek ses enerjisi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.