Esnemenin nedeni nedir?
Kısa Bilgi
Esnemenin nedeni nedir?
Geleneksel olarak esnemenin kan dolaşımımıza daha fazla oksijen çeken ve karbondioksit birikimini ortadan kaldıran istemsiz bir refleks olduğu düşünülüyordu. Bu teori, insanlar sıkıldıklarında veya yorulduklarında nefeslerinin yavaşlayarak oksijen eksikliğine yol açarak esnemelerine neden olduğu fikrini körükledi. Bununla birlikte, egzersize dayalı araştırmalar bu teorinin yanlış olduğunu göstermektedir. Testlerde, kan dolaşımındaki solunum hızı ve oksijen seviyelerindeki artışa rağmen, egzersiz sırasında insanların esneme oranlarının değişmediği keşfedildi. Ek olarak, sporcular genellikle büyük olaylardan önce esnerler, bu da muhtemelen can sıkıntısı veya düşük solunum seviyesinin bir sonucu değildir. Ayrıca fetüslerin, doğum sonrasına kadar akciğerlerine oksijen solumamalarına rağmen rahimde esnedikleri de bulunmuştur.
Esnerken vücutta neler olur?
İnsanların ciğerleri, çene ve yüz kaslarını esnetmek için esnedikleri, bu da kalp atış hızını artıran ve kişinin daha uyanık hissetmesine neden olduğu öne sürüldü, ancak bu öneri büyük ölçüde çeneyi germeyen boğulmuş bir esneme olduğu gerçeğine dayanıyor. tatmin edici değil. Diğer teoriler, esnemenin vücut ısısını düzenlemek için kullanıldığı veya beyindeki dopamin gibi bazı kimyasallardaki bir değişiklikten kaynaklandığıdır. Artık esnememizin kesin nedenlerinin bilinmediği kabul ediliyor.
Esneme neden bulaşıcıdır?
Esnemenin neden bulaşıcı olduğu da bilinmemektedir. Bir teoriye göre, çevremizdeki diğer insanlar bunu yaptığında esnemek için evrimleştik çünkü ilk atalarımız sosyal davranışı koordine etmek veya bir grupta uyum sağlamak için esnemeyi kullandılar. Bir kişi, uyku vakti gibi bir şeyi işaret etmek için esnediğinde, grubun geri kalanı da uzlaşarak esnedi ve üyelerin aktiviteleri senkronize edildi.
Esneme, düşmanları korkutmak için dişleri çıplak bırakmak için de kullanılmış olabilir, böylece grubun bir üyesi esnediğinde geri kalanı da ona uyardı. Bu, esnemenin düşündürücü gücünün hala bulaşıcı olduğu modern zamanlara da taşınmıştır.
Boğulmuş esneme hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek boğulmuş esneme hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla