Pompeii nasıl tahrip edildi?

Vezüv Yanardağı 79 yılında patlak verdiğinde, Pompeii şehrini gezegenin yüzünden sildi.

Pompeii nasıl tahrip edildi?

Pompei nedir nerededir?

Pompeii, İtalya’nın Campania bölgesindeki orta ölçekli bir Roma kentiydi. Ancak 79 MS’de, Napoli kentine yakın bir stratovolkan olan yakındaki Vezüv Yanardağı’nın püskürmesiyle tamamen tahrip olmuştur. Pompei’nin yıkılması, iki ana aşamada stratigrafik olaylara bağlı olarak gerçekleşmiştir.

Pompeii yanardağı nasıl patladı?

İlk aşama, stratosfere gaz ve volkanik külün devasa fırlamasıyla nitelendirilen bir Plinian erüpsiyonuydu. Bu aşama yaklaşık 20 saat sürdü ve güneye ulaşan koni içinde 32 kilometreden (20 mil) uzanan bir pomza yağmuru üretti. İkinci “ve Pompeii halkı için, daha ölümcül” evresi, bir çok büyük piroklastik yüzeyden oluşan bir Peluptı. Tüm yaşamın sonlanmasına ve boğulmasına neden oldu. Ek olarak, patlamalar, yakındaki Napoli Körfezi’nde küçük bir tsunamiye neden oldu, kaçış girişimlerini imkansız hale getirdi ve konutların ve tapınakların sebep olan bir dizi titremeye neden oldu. Bugün,Vezüv’ün’un külünde sıkışan bedenlerin ve Pompeii’nin içinde ve çevresinde keşfedilen volkanik birikintilerin yanı sıra diğer çeşitli dağınık kalıntılar ile binden fazla kalıntı bulunmuştur. Bulunan toplamın yüzde 38’i kül düşüşünde, yüzde 62’si 2. aşamada oluşmuştur. Ne yazık ki, zaman içerisinde resmi bir dokümantasyon eksikliği nedeniyle, bu sayının Pompeii’nin yüzde kaçına denk geldiği bilinmemektedir. 79 MS patlamasından bu yana, en son Mart 1944’te bir patlama gerçekleşti. Buna rağmen, Vezüv Yanardağı’nı çevreleyen alan ve yakın çevresi birçok İtalyan tarafından yaşam alanı olarak kullanılmaya devam ediyor. Felaket potansiyeli ile mücadele etmek için, İtalyan hükümeti 600.000’den fazla insanın acil olarak tahliye edilmesini öngörüyor ve en çok etkilenebilecek bölgeler için bir “Kırmızı Bölge”belirlemiştir.

yanardağ

Eğer biri aktif bir volkanın içine düşecek olsaydı, ölmesi ne kadar sürer ve hangi sırayla gerçekleşirdi?

Magmanın içine düştüğünde acı hisseder misin? Evet. Acı, canlı olarak yakılmış olmak olacaktır. Boğulur musun? Hayır. Magma ve lav sudan 2-3 kat daha kalındır, bu yüzden vücut yüzer. Nasıl ölürsün? Değişir. Muhtemelen radyan ısı nedeniyle magmaya temas etmeden önce yanmaya başlarsınız. Bununla birlikte, sıcak hava ve gazlar nedeniyle boğulabilir. Düştüğünüz yüksekliğe bağlı olarak, sert bir maddeye çarpabilir ve darbeden ölebilirsiniz.

Stratovolkan nedir?

Stratovolkanlar en yaygın yanardağ türüdür. Tüm volkanların % 60’ını oluşturuyorlar. Bu volkanlar tipik olarak çoğu insanın bir volkanla ilişkilendirdiği dik konik biçime sahiptir.

Bir stratovolkan patlayıcı patlayan cüruflar ve lav akışlarıyla karıştırılmış küllerden oluşur. Merkezi bir kanaldan oluşur. Üst kısım genellikle çok diktir (35 derece) ve gevşek kaya içerir. Bu dik yamaçlara güvenle tırmanmak neredeyse imkansız olabilir.

Gevşek kül ve cüruflar bir adım ve iki adımda ilerlemeyi son derece zorlaştırabilir yokuş aşağı ilerlemeyi işaretlemek için aşağı iner. Kaya düşmesi tehlikesi de var dengesiz bir ortamda.

Stratovolkan örnekleri Fuji Dağı (Japonya), Stromboli (İtalya), Mt St Helens (ABD), Mayon (Filipinler), Merapi (Endonezya), Lopevi (Vanuatu)

Yanardağ hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek Yanardağ hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.