Pluton neden bir gezegen değil?

Pluton’nun yeniden sınıflandırılmasını sağlayan kararları anlayın

Pluton neden bir gezegen değil?

Pluton gezegen midir?

Pluton, 2006’dan beri Uluslararası Astronomi Birliği tarafından “cüce gezegen” olarak sınıflandırılmıştır. Son yıllarda, güçlü teleskoplar gökbilimcilerin Neptün’ün yörüngesinin ötesinde birden fazla Plutonlaşmış nesne keşfetmelerini sağlamıştır ve muhtemelen daha birçokları bulunmaktadır. Bu yüzden, ya gezegenler listesini genişletmek zorunda kalacaklardı (bu da fen sınavlarınız için daha fazlasını hatırlamak zorunda kalacağınız anlamına gelirdi) ya da gezegen sayısının resmi bir tanımını ortaya koymanın zamanı gelmişti.

Pluton ne kadar uzaktadır?

Neden milyonlarca ışıkyılı galaksinin detaylı fotoğraflarını çekebiliyoruz, ancak Pluton’nun tek bir net fotoğrafını çekemiyoruz? Galaksiler büyük ve yavaş, Pluton küçük ve hızlıdır.

Triangulum galaksisi öylesine uzaktadır ki, aslında araçlarımız için sınırsız bir mesafededir. Bir teleskopu işaretleyebilir ve net bir resmini görmek istiyorsak pozlamanın aylarca beklemesini sağlayabiliriz. Dünya ve teleskop hareket ettikçe açıdaki küçük değişiklikler bu mesafeden önemsizdir.

Pluton uzaktır, ama neredeyse o kadar değildir. Pluton’a bakmaya çalışan bir teleskop, Pluton’nun hareketini odakta tutmak için aktif olarak izlemelidir. Pluton’nun dönüşünü ve uzun pozlama görüntüsünü almaya çalışırsa bulanık bir çizgi elde eder.

yörünge

Güneş’in çekim kuvveti, Pluto’yu yörüngede tutacak kadar güçlü nasıl olabilir?

Güneşin yerçekimi Merkür’ü çeker, ama gezegen Güneş’e çarpmayacak kadar hızlı hareket eder. Merkür’ün yörüngesi eliptiktir, bu yüzden Güneş’ten uzakta hızı ve çekimi değişir. Güneş’e yaklaştıkça, Güneşin yerçekimi artar, ancak Merkür’ün yörünge hızı da artar, bu da onun yörüngesinde hareket etmeye devam ettiği anlamına gelir. Yörünge yarıçapı arttıkça ve Merkür uzaklaştıkça, yerçekiminin gücü azalır, ancak Merkür’nin yörünge hızı da artar. Sonuç, kararlı bir yörüngedir.

Güneş’e çarpacak bir şey bulmak aslında çok zordur. Eğer Dünya’nın yörünge hızını aniden %20 düşürürsek, çok daha eliptik bir yörüngeye girerdik. Güneş’e çarpmazdık. Güneş’e bir uzay sondası göndermek istiyorsak, Dünya’dan fırlatılmasından kaynaklanan yörünge hızını tamamen telafi etmek zorunda kalırdık.

Pluton hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek Pluton hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.