Karaciğer Ne İş Yapar?
Kısa Bilgi
Karaciğer Ne İş Yapar?
İnsan vücudunun bir organını her incelediğimizde. yapısı ve işleyişi adeta bir mucize gibi görünüyor bize. Karaciğer bir istisna değildir. Vücudun en büyük bezidir ve beyinden sonraki en ağır organ. Ortalama bir insan karaciğeri yaklaşık bir kilogramdır. Karaciğer, yaptığı iş nedeniyle çok büyük olmalı. Sadece sindirim sıvıları üretmekle kalmaz, aynı zamanda bağırsaktan alınan tüm besinlerin (yağ hariç) kimyasal bir işlemden geçtiği bir filtredir. Bağırsakta sindirilen yiyecekleri emen kan dolu bir sünger gibidir. Karaciğerdeki yiyeceklere olan şey, ‘yeniden yapılandırılmış’ olmasıdır, Yabancı protein insan proteini oluşturmak için yeniden oluşturulur Karaciğer ayrıca yiyecekleri detoksifiye eder.
Karaciğerin görevleri nelerdir?
Vücut nikotin ve kafein aldığında, karaciğer bu ‘zehirleri’ zararsız bileşiklere dönüştürür, Karaciğer hücreleri de vücuda girebilecek bakterileri yok eder. Karaciğer bağırsak ile kalp arasında yer aldığından aldığımız sıvılar için bir tür baraj görevi görür, bol miktarda sıvı içerseniz kısa süre sonra karaciğer şişer, karaciğer hücreleri bilinen sindirim sıvısını üretir. safra olarak, (Bazen ‘safra’ olarak adlandırılır.) Safranın yaptığı şeylerden biri yağı emülsifiye etmektir. Sindirilmiş gıdalarda bulunan büyük yağ damlalarını çok ince damlacıklara böler ve böylece vücudun yağı emmesini mümkün kılar.
boşaltım nedir?
Boşaltım, atık materyalin vücuttan atılmasıdır.Bu materyalin çoğu böbrekler tarafından kandan uzaklaştırılır, ancak hücrelerin aktivitesiyle üretilen atık karbondioksit akciğerler tarafından uzaklaştırılır.Diğer atıklar deri yoluyla ter olarak atılır.Karaciğer birçok zehirli maddeyi zararsız hale getirip böbreklere aktararak kurtulur.
Insan vücudu hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek insan vücudu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla