Roketler uzaya nasıl fırlatılır?

Roketlerin uzaya gönderilmesinde yardımcı olan karmaşık yapıları anlayın

Roketler uzaya nasıl fırlatılır?

Bir roketin fırlatılması yıllarca süren planlama gerektirir ve en önemli unsur fırlatma rampası ve diğer tesisleridir.

Fırlatma rampası, serbest bırakılmadan önce rokete güç verir, yakıt verir. NASA’nın Uzay Mekiği söz konusu olduğunda, roket motorları fırlatıldığında 3.2 milyon kilogram itme gücü üretir. Motorlardan gelen aşındırıcı egzoz ve yoğun alevler, 12.7 santimetre (beş inç) ısıya dayanıklı Fondu ile kaplanmış çelikten yapılmış iki adet 453.600 kilogram çelik deflektörden oluşan yatay V şeklinde alev açma kanalından kanalize edilir. Yoğun ısıyı dağıtmak için yongalanan fyre betonu kullanılır. Uzay Mekiği, yakındaki araç montaj binasında (VAB) hareketli bir fırlatma platformuna (MLP) monte edilir ve bir paletli taşıyıcının tepesindeki fırlatma rampasına taşınır. Daha az karmaşık, insansız roketler için zaman ölçeği bir konu olsa da, 170 teknisyen ve uzmanların Uzay Mekiği’ni hazırlaması, kontrol etmesi ve piyasaya sürmesi en az bir ay sürer. Geri sayım sırasında, FSS ve roket arasındaki tüm bağlantılar sistematik olarak serbest bırakılır ve son olarak patlayıcı cıvatalarda mekiği rampadan kurtarır. Aracın hassas bileşenlerini ve kendisini korumak için, zararlı ses dalgalarını ve motorların ürettiği ısıyı bastırmak için dakikada 3,4 milyon litre su ile su kullanılır.

Uzay araçlarının fırlatılması için ne kullanılır?

Görsel olarak, roket motorları tasarımı basit görünüyor, bu yüzden neden bu kadar zor üretiliyorlar? Basitçe, basınçlandırılmış tanklarda temas halinde bulunan ve çok büyük oranlarda yanmış binlerce likit sıvı oksijen ve gazyağı (veya başka bir yakıt) bulunur. Bu, roketin itişini üretmek için motora yönlendirilmesi gereken büyük miktarda ısı ve basınç yaratır. Bu arada, yanma roketin her yerini sallayan büyük bir titreşim yaratır.

Bu nedenle, doğru oranlarda tam olarak yanmış, patlayıcı yakıtlarla dolu bir araç yapmalısınız. Roket, titreşimlere dayanacak kadar güçlü ve ayrıca taşıma kapasitesini en üst seviyeye çıkarmak için mümkün olduğunca hafif olmalıdır.

Çoğunlukla mevcut roketler birçok büyük başarısızlıktan sonra geliştirildi.

roket

Space X, roketin ilk aşamasını yere indirdi

roketler tipik olarak çoklu “aşamalara” sahiptir. İlk aşama büyük bir roket motorudur ve atmosferden kaçacak kadar uzun yanar. Normalde, bu birinci kademe motor daha sonra yükü taşıyan roketin üst kısmından ayrılır, atmosferde yanar veya okyanusa çarpar. Bir sonraki aşama (lar) roketin yörüngeye gelene kadar daha hızlı gitmesini sağlamak için yanmaya devam eder. Yörüngeye girdikten sonra, yük yörüngeye getirilir. Bu, Uluslararası Uzay İstasyonu’na astronot veya malzeme sağlamak, uyduları yörüngeye yerleştirmek veya deneyler yapmak olabilir.

Belirtildiği gibi, birinci kademe motorlar atmosferde yanar veya okyanuslara çarpar. SpaceX, ilk aşamada Dünya’ya geri dönecek kadar yakıt tasarrufu için dahi bir plan yaptı. Bu yolla, bir tahminde bulunmak üzere yeniden kullanılabilir araçalr ürettiler, bu da lansmanın maliyetini bazı tahminlerle kabaca 50 milyon dolar düşürür. SpaceX, ilk aşamadaki roketin her fırlatma maliyetinin% 75’ini oluşturduğunu iddia ediyor.

Roket Nedir?

Çoğu insan bir roket düşündüğünde uzaya uçan uzun yuvarlak bir araç düşünür. Ancak “roket” kelimesi iki farklı anlama gelebilir. Kelime bir tür motoru tanımlayabilir. Roket kelimesi de bir roket motoru kullanan bir araç hakkında konuşmak için kullanılır.

Roket Motoru Nasıl Çalışır?

Diğer birçok motor gibi, bir roket de yakıt yakarak itme gücü üretir. Çoğu roket motoru yakıtı sıcak gaza dönüştürür. Gazı motorun arkasından itmek, roketin ileri hareket etmesini sağlar.

Bir roket bir jet motorundan farklıdır. Bir jet motoru çalışmak için havadan oksijen gerektirir. Bir roket motoru ihtiyacı olan her şeyi taşır. Bu nedenle, bir roket motoru, havanın olmadığı yerde çalışır.

İki ana tip roket motoru vardır. Bazı roketler sıvı yakıt kullanır. Uzay mekiği yörüngesindeki ana motorlar sıvı yakıt kullanır. Rus Soyuz sıvı yakıt kullanıyor. Diğer roketler katı yakıt kullanır. Uzay mekiğinin yanında iki beyaz katı roket güçlendirici var. Katı yakıt kullanırlar. Havai fişekler ve model roketler ayrıca katı yakıtlar kullanarak uçar.

Roket Neden Çalışır?

Uzay boşluğunda, bir motorun itecek bir şeyi yoktur. Peki roketler oraya nasıl hareket ediyor? Roketler, Newton’un üçüncü hareket yasası olarak adlandırılan bilimsel bir kuralla çalışır. İngiliz bilim adamı Sir Isaac Newton 300 yıldan uzun bir süre önce üç Hareket Yasası listeledi. Üçüncü yasa, her eylem için eşit ve zıt bir tepki olduğunu söylüyor. Roket egzozunu ittiğinde, egzoz da roketi iter. Roket egzozu geriye iter. Egzoz roketi ileri hareket ettirir. Bu kural Dünya’da görülebilir. Bir kişi bir kaykay üzerinde durur ve bir bowling topu atarsa, kişi ve top zıt yönlerde hareket edecektir. Kişi daha ağır olduğu için bowling topu daha uzağa hareket eder.

Roket hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek Roket hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.