Otlar ve baharatlar Nasıl Kullanılır?
Kısa Bilgi
Otlar ve baharatlar Nasıl Kullanılır?
ilaç, parfüm veya yemek pişirmede lezzet için kullanılabilir. Otlar ve baharatlar sıradan, günlük bir yemeği özel bir şeye dönüştürebilir. Bazı otların tadı çok kuvvetli ve keskin olduğundan, ancak, idareli kullanılmalıdır. Bu ülkedeki en popüler bitkilerden bazıları aşağıda listelenmiştir.
Fesleğen. Oldukça acı bir tada sahip tatlı, hafif bir bitki, her türlü tuzlu ve salata yemekleriyle iyi gider. Adaçayı, zengin yemeklerle iyidir. Oldukça acı bir kokuya sahip, tadı güçlüdür.
Adaçayı yaprakları bazen onlara lezzet vermek için yuvarlak peynirlerle sarılır.
Kekik. Akdeniz ülkelerinde ortaya çıkan çeşitli kekik çeşitleri vardır. En iyi bilinen çeşitleri bahçe kekiği ve kokulu limon kekiğidir.
Karanfil tatlı veya tuzlu yemeklerde kullanılabilir. Karanfil ağacının çiçekleridir. Karanfiller tatlı, hoş kokulu baharatlardır ve bütün veya öğütülmüş olarak kullanılabilir.
Lezzeti ve kokusuyla popüler olan nane, adını Yunan mitolojisinin perisi Mintha’dan almıştır! Hikayeye göre tanrıça Persephone, kıskanç bir öfke içinde güzel rakibi Mintha’yı bu bitkiye çevirdi. Nane, kekik, adaçayı, mercanköşk ve biberiye gibi diğer birçok bitkiyi de içeren Labiatae ailesine aittir. Bu ülkedeki en yaygın yabani nane türü nane suyudur, ancak genellikle nane sosu veya sakız tatlandırmak için bahçe nanesi kullanıyoruz. Kedilere çekici gelen kedi nanesi de bu aileye aittir.
Bir Bitki ile Baharat Arasındaki Fark Nedir?
Otlar ve baharatlar gıdaya lezzet, aroma ve estetik bir çekicilik katar ve ‘ot’ ve ‘baharat’ kelimeleri sıklıkla birbirinin yerine kullanılırken aslında farklı şeylerdir.
Genel olarak, bir ot, bitkilerin yapraklarından elde edilen bir garnitür iken, baharatlar meyvelerinden, tohumlarından, kabuklarından veya köklerinden elde edilir.
Bitki üreten bitkiler çiçeklerden, gövdelerden ve yapraklardan (ikincisi hoş kokulu bir koku taşır) oluşur, ılıman bölgelerde yetişme eğilimindedir ve yiyecekleri tatlandırmak veya ilaç olarak kullanılır.Bu arada baharatlar, genellikle tropikal iklimlerden gelen kurutulmuş aromatik bitkilerden elde edilir ve yiyeceklere lezzet katmak veya yiyecekleri korumak için kullanılır ve aynı zamanda ilaçlar için de kullanılır.Tarih boyunca baharatlar çok değerliydi ve genellikle ticareti yapılıyordu.Güçlü ve farklı bir tada sahip olma eğilimindeyken, otlar genellikle daha hafif, daha yeşil ve daha yapraklıdır.
Baharin örnekleri, tarçın, zencefil, karabiber, hindistan cevizi ve topuzu içerirken, otlar örnekleri nane, kekik, biberiye, chives, dereotu ve maydanoz bulunur.
Küçük Hindistan Cevizi Nedir?
Küçük hindistan cevizi en iyi bilinen kokulu baharatlardan biridir. Tropikal bir ağacın meyvesinin çekirdeğine verilen isimdir. Küçük hindistan cevizi çoğu Filipinler, Batı Hint Adaları, Moluccas veya Baharat Adaları ve Brezilya’dan geliyor. Yaklaşık 80 küçük hindistan cevizi ağacı ve çalı türü vardır. Botanik adı Myristica moschata olan en yaygın olanıdır. Yaklaşık 7 metre yüksekliğinde düz bir gövdeye sahip, yakışıklı, yaprak dökmeyen bir bitkidir. Tabandan uca dallarla kaplıdır. Çiçekler, vadideki zambaklar gibi bir parfümle küçük ve sarıdır. Yaklaşık sekiz yıllık büyümenin ardından ağaç meyve vermeye başlar. Ağaç tüm yıl boyunca sürekli olarak çiçek açar ve meyve verir, ancak temel hasatlar yılda yaklaşık üç kez gerçekleşir. Meyvenin boyutu ve şekli yaklaşık olarak; armut Olgunlaştığında rengi altın sarısıdır. Meyve ikiye bölünür. İçinde ‘topuz’ adı verilen kırmızı, etli bir kısım ve fındık benzeri bir tohum var. Bu tohumun içinde küçük hindistan cevizinin baharat olarak kullanılan kısmı var. Kuruyemişler topuzdan ayrıldıktan sonra, kabuklarda çekirdekleri çıngırdayıncaya kadar fırınlarda kurutulur. Daha sonra mermiler kaldırılır. Küçük hindistan cevizi, lezzetini korumak için genellikle bütün haldeyken ihraç edilmesine rağmen, yalnızca verildikten sonra gıdaya tat vermek için kullanılır. Daha düşük sayılan kuruyemişler öğütülür ve yağları çıkarılır. Buna ‘topuz yağı’ veya ‘hindistan cevizi yağı’ denir.
Farklı tat hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek farklı tat hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla