Neden kalsiyuma ihtiyacımız var?

Neden kalsiyuma ihtiyacımız var?

Neden kalsiyuma ihtiyacımız var?

kemiklerimiz kalsiyum fosfattan yapılmıştır. Dişler de öyle. Ancak vücudunuz kaslar, kalp ve sinirler gibi diğer dokularda kalsiyum kullanır.

Büyürken kemiklerinizin büyümesi gerekir ve bu nedenle kalsiyuma ihtiyacınız vardır. Düzenli egzersiz yaparsanız, kemikleriniz güçleri hisseder ve daha güçlü olmak için kalsiyum fosfat ekleyerek tepki verir. Yeterli egzersiz yapmazsanız kemikler zayıflar ve daha kolay kırılabilir. Vücudunuz kaslar ve sinirler için kalsiyuma ihtiyaç duyduğunda, kan dolaşımına daha fazla kalsiyum almak için kemik dokusunu çözerek alabilir. Diyetinizde daha fazla kalsiyum almazsanız, kemiklerinizden yavaş yavaş kalsiyum kaybedersiniz. Yiyeceklerinizden kalsiyumu işlemek ve emmek için D vitaminine de ihtiyacınız var.

Kemik oluşumunun çoğu gençken gerçekleşir. Yaşamın ilerleyen dönemlerinde vücudunuz, siz büyürken kemiklerinizde depoladığınız kalsiyumu kullanacaktır. Yaşlı insanlarda ve özellikle kadınlarda kalsiyum kaybı kemikleri zayıf ve kırılgan hale getirebilir. Bu yüzden bol miktarda kalsiyum, D vitamini almanız ve gençken egzersiz yapmanız önemlidir. Vücudunuz kalsiyum biriktiriyor.

Kalsiyum neden önemlidir?

Yaşlandıkça kemikleriniz büyümediği için daha az kalsiyum gerekir. Ancak egzersiz ve D vitamini kadar kaybedilenin yerine koymak için yeterli kalsiyum almak hala önemlidir.

Kalsiyum bir elementtir, bu nedenle vücudunuz bunu yapamaz, ancak çevreden alması gerekir. D vitamininin yanı sıra, kalsiyumun diyetten emilmesine yardımcı olan diğer şeyler protein, magnezyum ve fosfordur. Ispanak, şeker, alkol ve kahve gibi bazı yiyecekler kalsiyum emilimini engelleyebilir.

Yetişkin bir kadının vücudunda yaklaşık iki kilo kalsiyum vardır. Kalsiyum kasların kasılmasına yardımcı olur, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur, kan basıncını kontrol eder ve diş eti hastalıklarını önlemeye yardımcı olur. Kalsiyum eksikliği bacak kramplarına, kas spazmlarına ve sinir hassasiyetine neden olabilir.

pounds of calcium

Neden yemek yemeliyiz?

Hormonların sana söylediği için yemek yiyorsun.Açıktır ki, bir bedenin büyümesi için içinden yapıldığı malzemeyi biriktirmesi gerekir.Ancak büyümeyi bırakmış (en azından dikey olarak) yetişkinler hala her gün kütle kaybederler ve değiştirmeleri gerekir.

Ama enerji almak için de yiyorsun.Yağları ve karbonhidratları çoğunlukla sağladıkları enerji için yersiniz.Proteinleri de yakabilirsiniz, ancak vücudumuzun yapıldığı ve kimyasal reaksiyonları yönlendirmek için katalizör (enzimler) olarak kullandığınız proteinleri yapmak için hammaddeleri elde etmek için çoğunlukla proteinleri yersiniz.

Acıkmamızın nedeni nedir?

Ama acıktığınızda hissetmeniz gereken yeme dürtüsü hormonlardan kaynaklanır.Ghrelin hormonu beyinde üretilir, aynı zamanda pankreasta ve mide zarında da üretilir.Yemeklerden önce yüksek oranda üretilir ve yemeklerden sonra azalır.Acıktırır.Aç hissetmenize neden olan diğer moleküller, bağırsaklarınız tarafından salgılanan nöropeptid Y ve anandamiddir.

Diğer bir hormon olan leptin, yağ hücrelerinde üretilir.Kendini tok hissettiriyor.İştahınızı ve ayrıca ne kadar hızlı enerji yaktığınızı etkiler.Nöropeptid Y ve anandamidin etkilerini inhibe ederek ve başka bir iştah bastırıcı olan a-MSH (alfa MSH) seviyelerini artırarak etki eder.

Diğer hormonlar ve sinyal molekülleri (insülin gibi) iştah ve metabolizmanın düzenlenmesinde rol oynar ve hormonların ve sinyallerin her biri vücudun farklı yerlerinde farklı şeyler yapmak için kullanılır.Metabolizmamızı nasıl düzenlediğimizin bilimi çok karmaşıktır ve diğer bedensel işlevlerle karmaşık şekillerde ilişkilidir.

Kalsiyum fosfat hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek kalsiyum fosfat hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.