Neden Bir İskeletimiz Var?

Neden Bir İskeletimiz Var?

Neden Bir İskeletimiz Var?

İskeletin iki ana görevi vardır; vücudu desteklemek ve hassas organları korumak. İskelet, insanı dik tutan çerçevedir. Çoğunlukla kemiklerden yapılmıştır. Bir bebek, bünyesinde 270 kadar küçük, oldukça yumuşak kemikle doğar. Tamamen yetişkin bir insan genellikle 206 kemiğe sahiptir, çünkü bazı kemikler kaynaşır veya birlikte büyür. Kemikler eklemlerde birbirine oturur ve sert kordonlar veya kayışlar gibi bağlar tarafından hızlı bir şekilde tutulur.

Kemik çeşitleri nelerdir?

Bazı eklemler serbestçe hareket ettirilebilir. Örneğin koşarken bacaklarınızı kalça ve diz eklemlerinde hareket ettirirsiniz. Bir top fırlattığınızda, kolunuzu omuz ve dirsek !, eklemlerde hareket ettirirsiniz. Bazı eklemler hiç hareket ettirilemez. Omurganın tabanında kemikler kaynaşarak diğerine uyan bir kemik plakası oluşturur. Hiçbir hareket. Kafatasındaki eklemler de çene içindekiler dışında sağlamdır. İskeletin sağladığı koruma, kafatasının sert, kemikli başlığını içerir. Bu beyni korur. Göğüs kafesi kalbi ve ciğerleri korur. Ve omurga veya oyuk omurga, vücudun sinir kablolarının ana hattı olan omuriliği korur.

bone cells

Omurganın görevi nedir?

Omurga aslında bir dizi küçük kemiktir. Kemiği canlı doku olarak düşünmek bizim için zor ama öyledir. Bir insan gençken büyür. Örneğin, uyluk kemiği, bir kişinin doğduğu ve tamamen büyüdüğü zaman arasında üç katına çıkabilir. Kemikler, onlara kalsiyum ve diğer mineraller eklendiğinden uzunluk ve kalınlıkta büyür. Ve kemik canlı doku olduğu için beslenmesi gerekir. Kemiğin dışı ince, sert bir deri ile kaplıdır. Deri, yiyecekleri kemik hücrelerine taşıyan birçok küçük kan damarını tutar. Bir kemiğin ortası süngerimsi ve kemik iliği ile doludur. Kemik iliğinin bir kısmı yağ deposu, diğer kemik iliği ise kırmızı kan hücreleri yapar.

Iskelet hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek iskelet hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.