Nehirler neden kıvrılır?
Nehirler neden kıvrılır?
Bir nehrin düz akması mantıklı ve doğal görünebilir, ancak hafif eğimli zemin üzerinden akan nehirler ileri geri kıvrılmaya başlar.Dolambaçlı nehirler dediğimiz dağınık yollar, erozyon ve tortu birikintileriyle ortaya çıkıyor.
Nehir yatağındaki kayalar, ot büyümesi veya düşen ağaçlar gibi bazı asimetri veya engellerden dolayı, iki taraf arasında akan suyun hızı farklılık gösterir. Nehrin daha hızlı tarafı daha fazla tortu taşır, dolayısıyla daha az tortu birikir. Ve su daha hızlı aktığı için daha fazla erozyon meydana gelir. Nehrin yavaş tarafı erozyondan daha fazla tortu biriktirir. Daha yavaş hareket eden su, toprak parçacıklarının yerleşmesi için daha fazla zaman sağlar.
Muhtemelen burada neler olduğunu anlayabilirsiniz. Daha hızlı hareket eden su kenarları aşındırıyor ve küçük bir eğri oluşturuyor. Eğri oluşturulduktan sonra, eğrinin dış tarafındaki su, suyun gitmesi gereken daha büyük mesafe nedeniyle içerdekinden daha hızlı hareket etmelidir. Bu, eğrinin dışını daha fazla aşındırır, su daha da hızlı hareket eder ve süreç kendini devam ettirir. Nehir dış eğriden toprağı aşındırırken, tortuyu iç eğri üzerinde biriktirir. Bu, mendereslerin zamanla daha da büyümesine neden olur; viraj gittikçe daha belirgin hale gelir. Sonuç olarak, nehrin yavaş olan tarafı daha da yavaşlayacak ve daha hızlı olan tarafı daha hızlı hale gelecektir. Böylece, yavaş tarafta daha fazla tortu birikir ve hızlı tarafta daha fazla erozyon meydana gelir.
Nehirler nasıl oluşur?
Bu süreç, viraj o kadar keskin oluncaya kadar devam eder ki nehir virajı keser ve yeniden düz bir yol oluşturur.Bu, çoğu zaman bir sel anında, nehrin geri kalanından bir kıvrımı kesebilir.Nehrin kesik kısmı, öküz boyunduruğunun U şeklindeki kısmı için adlandırılan bir öküz yayı oluşturur, çünkü menderes nehirdeki belirgin bir U şeklindeki viraj olarak görülebilir.Yıllar geçtikçe, birçok bitki ile dolar.
Missouri Nehri hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek missouri nehri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla