Larvalar ne yapar?
Kısa Bilgi
Larvalar ne yapar?
Bir tür güve larvası, yaşamının ilk iki ayında ağırlığının 86.000 katı yer.Siz de aynısını yaparsanız, 300 ton (305 ton) yiyecek yemeniz gerekirdi!Larvalar gün geçtikçe büyüyor.Dış derileri genişleyemediği için böcekler deri değiştirir.Genç böcekler eski deriden sürünerek çıkarlar.Daha sonra eski derinin altında oluşan yeni deri sertleşir.Böcekler döktükleri deriyi yiyebilir veya geride bırakabilir.İçi boş olması dışında gerçek bir böceğe benziyordur!Larvalar birkaç kez tüy döktükten sonra nihayet yemeyi bırakırlar ve son kez tüy dökerler.Şimdi deri yarıldığında, hayatın tamamen yeni bir aşamasındadırlar.Pupalar.
Pupa nedir?
Böceklerin bir kılıfla veya örtüyle korunduğu bir gelişim aşaması.Pupaların çoğu cansız görünüyor, ancak kılıfın içinde birçok büyük değişiklik oluyor.Pupalar yavaş yavaş yetişkin böceklere dönüşüyor.Larvalar genellikle pupaya dönüşebilecekleri iyi gizlenmiş yerler bulurlar.Böcek pupaları toprağın derinliklerine gömülebilir.Güve pupalarının çoğu koza ile kaplıdır.Bir yaprağın altına veya bir ağacın kabuğunun arkasına gizlenmiş olabilirler.Krizalitler olarak adlandırılan kelebek pupalar, genellikle yabani otlara veya ağaç dallarına bağlanır.Çamur, taşlar, ölü yapraklar veya çöp bazı pupaları korur.
Pupa aşaması ne kadar sürer?
Birkaç günden bir yıla kadar sürebilir. Pupalar yeni vücut parçaları oluşturuyor. Birçok böcek türü kışı pupa olarak geçirir ve ilkbaharda yetişkin olarak ortaya çıkar. Yetişkinler olarak böcekler çiftleşmeye ve tüm süreci yeniden başlatmaya hazırdır: yumurta, larva, pupa ve yetişkin.
Bütün böcekler dört aşamadan geçer mi?
Hayır. Çekirgeler, cırcır böcekleri, termitler, mayıs sinekleri, hamamböcekleri, yusufçuklar ve diğerleri sadece üç aşamadan geçer: yumurta, nymph ve yetişkin.Bu eksik metamorfoz olarak bilinir.Yumurta aşaması ve yetişkin aşaması, tam metamorfozdakiyle aynıdır.Sadece nymph aşaması farklıdır.nymphlerin biçimsiz kanatları vardır, ebeveynlerinden daha küçüktür ve genellikle aynı renkte değildirler.nymphler yavaş yavaş büyür ve kanatları ve üreme organlarını sonradan geliştirir.
Bütün böcekler metamorfozdan geçer mi?
Hayır. Gümüş balığı ve ilkbahar kuyruğu gibi birkaçı, sizin kadar büyür.Yenidoğanlar, daha küçük olanlar dışında ebeveynlerine benziyorlar.Ve yumurtadan çıktıkları andan yetişkin olana kadar, bu hayvanlar şekillerini neredeyse hiç değiştirmezler.
Evinizde hangi böcekler yaşıyor?
Elbette bazen gördüğünüz sinekler, sivrisinekler ve karıncalar.Ama aynı zamanda gözden uzak duran birçok böcek yaşıyor olabilir.Yün kazağınızdaki delikler muhtemelen güve tırtılları veya böcek larvaları tarafından açılmıştır.Köpeğiniz minik pirelerden kurtulmak için kaşınıyor.
Yetişkin böcekler hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek yetişkin böcekler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla