Dinozorların nesli nasıl tükendi?

Dinozorların nesli nasıl tükendi?

Dinozorların nesli nasıl tükendi?

Dinozorlar Dünya gezegeninde 160 milyon yıl dolaştı;65.5 milyon yıl önce aniden öldüler.Dinozorun ani ölümünü açıklamak için yarım düzine önde gelen teori ve daha az makul teoriler var.

Son iki yüzyıldaki saygın fikirler şunlardı:

  1. Küçük memeliler dinozor yumurtalarını yedi ve popülasyonu azalttı.

  2. Büyük bir veba dinozorları yok etti.

  3. Açlık.Dinozorlar büyük hayvanlardı ve çok fazla yiyecek gerektiriyordu.

  4. Dinozor gövdeleri küçük beyinleri için çok büyüktü.

  5. İklim tropikal bir ortamdan aşırı soğuk bir ortama dönüştü.

  6. Volkanik patlamalar güneş ışığını engelledi, bitkiler öldü ve dinozorların çok az yiyeceği vardı.

Son olarak, günümüzde en popüler ve en çok kabul gören teori olan asteroid teorisidir.Büyük bir asteroit veya kuyruklu yıldız Dünya’ya yaklaşık 65,5 milyon yıl önce çarptı.Luis ve Walter Alvarez’in baba-oğul ekibi, kayalarda o zamana karşılık gelen derinlikte çok farklı bir iridyum tabakası keşfetti.İridyum, yalnızca göktaşlarında ve asteroitlerde bol miktarda bulunur.İlk keşifleri 1980’de İtalya’da gerçekleşti. O zamandan beri, aynı türden çok ince iridyum tabakası dünyanın çeşitli yerlerinde aynı derinlikte bulundu.

Dinozorları yok eden meteor nerededir?

1991’de jeologlar, Meksika’nın Yucatán Yarımadası’nın ucunda büyük Chicxulub Krateri’ni (adını yakındaki bir köyden almıştır) buldular.Krater, dinozor neslinin tükendiği zamana dayanıyordu.Meteor veya asteroit krateri 170 kilometre genişliğindeydi.Bilim adamları, asteroidin 10 km çapında olduğunu ve şimdiye kadar patlatılan en güçlü nükleer bombanın enerjisinin iki milyon katı bir kuvvetle Dünya’ya 75.000 kilometre hızla çarptığını tahmin ediyorlar.

dinosaurs

Asteroit dünyaya çarpınca ne olur?

Bu asteroit veya kuyruklu yıldız çarpmasından kaynaklanan ısı okyanus sularını kaynattı, dünya çapında orman yangınlarını ateşledi ve enkaz güneş ışığının Dünya’ya ulaşmasını engellediğinden Dünya’yı karanlığa sürükledi.Bu, Dünya’nın sıcaklığını donma aralığına düşürdü ve çoğu bitki ve hayvanı öldürdü.Bitki yiyen hayvanlar, bitki örtüsü öldükten birkaç ay sonra öldü.Sadece yeraltına giren küçük hayvanlar hayatta kaldı.

Asteroit teorisi bugün çoğu bilim insanı tarafından savunulan teori olsa da, diğer bazı teoriler bir miktar destek bulmaya devam ediyor.Örneğin, yaklaşık 65,5 milyon yıl önce Hindistan’da meydana gelen ve atmosfere gaz halinde bir volkanik duman gönderen devasa bir volkanik patlamanın kanıtları var.Gerekçe, bu volkanik patlamanın, dinozorların uyum sağlayamadığı önemli iklim değişikliğini tetiklemeye yettiğidir.

Dinozorlar nasıl yokoldu?

Diğer bilim adamları, dinozorların ölümünün birden fazla nedeni olabileceği fikrini savunuyorlar.Hem asteroit etkisinin hem de volkanik patlamaların dinozorların ölmesine neden olduğuna inanıyorlar.Ya da bir asteroit etkisinin volkanik patlamaları tetiklediği ve kombinasyonun dinozorlar, diğer hayvanlar ve bitki yaşamı için ölümcül olduğu ihtimalini savunuyorlar.

Dinozor neslinin tükenmesi, tarihteki ilk büyük ölüm değildi;en büyüğü 251 milyon yıl önce gerçekleşen, Büyük Ölüm olarak adlandırılan Permiyen-Triyas yok oluşuydu.Kara omurgalılarının yüzde 70’inden fazlası ve su türlerinin yüzde 96’sı yok edildi.

Asteroit çarpması hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek asteroit çarpması hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.