Meyve neden çürür?
Kısa Bilgi
Meyve neden çürür?
Meyveler toplanır toplanmaz etilen adı verilen bir gaz salar ve bu da onu olgunlaştırıp daha yumuşak ve tatlı hale getirir.Ancak meyve çok olgunlaştığında parçalanmaya veya çürümeye başlar.Aynı zamanda, havadaki küçük, görünmez küfler ve bakteriler de meyvenin üzerine inerek olgunlaşmasını ve ardından daha hızlı çürümesini sağlar.
Elma çürürken kabuğuna ne olur?
Taze, olgun bir elmanın kabuğu pürüzsüz, parlak ve renklidir.Elma sertleşir ve tadı gevrek, sulu ve tatlıdır.Bir veya iki hafta sonra elmanın kabuğu kırışmaya başlar.Renk matlaşır ve elma daha yumuşaktır.Birkaç hafta sonra elmanın eti peltemsi ve yumuşak hale geldi.Tadı hala tatlıdır, ancak lezzetinin bir kısmını kaybetmiştir.Yaklaşık dört veya beş hafta sonra elma büzülmeye başlar.Kırmızı derisi yer yer kahverengiye dönmüştür.Elma kötü görünüyor ve kötü kokuyor ve artık yemesi iyi değil.Küf ve bakteri çürüme sürecini hızlandırır.Birkaç hafta sonra bütün elma çürür.Boyutunun yarısı kadardır ve tamamen rengi atmış ve buruşmuştur.
küfleri yemek tehlikeli midir?
Meyvenin içindeki kimyasallar havadaki oksijenle reaksiyona girdiğinde elma kahverengiye döner. Tüm küfler rahatsız edici veya yemek için tehlikeli değildir. Peynire yapılırken belirli kalıpların eklenmesi, güçlü bir tada ve bazılarının sevdiği bir kokuya sahip olan “mavi” peyniri oluşturur. Çürüme, bir meyvenin etinden kurtulur ve yeni bir bitkinin büyüyebilmesi için tohumlarını salar. Elma, etinden su yavaş yavaş buharlaştıkça kırışır ve küçülür.
Olgun Elma hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek olgun elma hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla