Köpekler hangi hayvandan evrimleşmiştir?

Köpekler hangi hayvandan evrimleşmiştir?

Köpekler hangi hayvandan evrimleşmiştir?

Köpekler kurtlardan geldi.Bu basit görünüyor, ancak bir Chihuahua, Danua ve bir kurda yan yana bakarsanız, köpeklerin soyunun hikayesinde daha fazlası olup olmadığını merak etmekte haklısınız.

Yalnızca Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’nde en az 80 milyon köpek var.Kanada’da yaklaşık 6 ila 7 milyon köpek ve Amerika Birleşik Devletleri’nde 75 ila 80 milyon köpek var.

Köpekler ne zaman evcilleştirilmiştir?

Köpeklerin nereden geldiğini anlamaya yönelik ilk girişimler arkeolojiye dayanıyordu.Araştırmacılar, otuz bin yıldan daha eski bir tarihe dayanan köpek benzeri hayvanların kafataslarını ortaya çıkardılar.Yine de buldukları kafatasları bugün tanıdığımız her şeyden çok uzaktaydı.En azından kurttan köpeğe çok erken geçişte, hayvan kafasının birkaç fiziksel özelliği değişti: dişler daha kalabalık hale geldi ve kafatası genişledi.Bunu bir perspektife koymak gerekirse, eğer modern köpekler otuz bin yıldan daha uzun bir süre önce olay yerinde olsaydı, bu, Neandertallerin öldüğünden kısa bir süre sonra Avrupa’da oldukları anlamına gelir.Bu büyük zaman derinliği, zamanın kurtlarının nasıl evcilleştirilmiş olabileceğine ışık tutuyor.

Eskiden, girişimci bir atamızın bir gün yeni doğmuş bir kurt inine rastladığı, birini kepçelediği ve evcilleştirdiği ve bugün dünyadaki milyonlarca köpeği doğurduğu konusunda popüler bir fikir vardı.Ancak gerçek şu ki, kurtların evcilleştirilmesinde bizim kadar önemli bir rol oynadılar.

Otuz bin yıl önce, atalarımız geyikler, küçük memeliler ve yenilebilir bitkiler gibi avları ararken sürekli yer değiştiren göçebe avcı-toplayıcılardı. O zamanın kurtları ve çoğu araştırmacı, günümüz kurt Canis lupus’un da hareket halindeyken saldıracakları ve bir sürü olarak yiyebilecekleri bir av aradıkları gibi aynı hayvan olmadıkları konusunda hemfikir. Avlanan kurtlar ve insanlar kuşkusuz birbirleriyle temas kuracaktı. İnsanlar kurtları av olarak görmezlerdi ve kurtlar da insanları bu şekilde görmezdi. Ancak yakınlıkları, kurtların insanlar tarafından geride bırakılan leşlerle karşılaşacağı anlamına geliyor. Akıllı hayvanlar iki ve ikisini bir araya getirebilir: insanlar (istemeden) yiyecek sağlar. Öyleyse, teoriye göre, kurt sürüleri, artıkları toplamak için insan av partileriyle birlikte sürüklenmeye başlayacaktı. Ve insanlar, kurtları avlanma kamplarının kenarında yaşayan hayvanların yakın sürülerinde tutmaktan yararlanırdı, insanları yakındaki yırtıcıların veya avların varlığına karşı uyarırdı.

Kurtlar arasında köpeklerin ortaya çıkmasına neden olan büyük bir nüfus düşüşü yaşandı. Yaklaşık on beş bin yıl önce, bilinmeyen bir çevre olayı sonucunda son buzul çağının sona ermesiyle aynı zamanda gerçekleşti. Kaza, neden hiç kimsenin modern köpeklerin kurt atasının kalıntılarını bulamadığını açıklayabilir.

packs of wolves

Kurtlar köpeklere nasıl dönüştü?

Bu arkeolojik teoriler bir noktaya kadar yararlıydı, ancak geçmişin vahşi kurtlarının bugün bildiğimiz köpeklere nasıl dönüştüğünü tam olarak açıklamadılar.Bu sorunu çözmek için bilim adamlarının genetiğe yönelmesi gerekiyordu.Bu yeni yaklaşımı kullanan en eski deneylerden biri 1950’lerin sonunda Sovyetler Birliği’nde Dimitri Belyaev tarafından gerçekleştirildi.Belyaev, bir hayvanın ne kadar evcilleştirici olduğuna veya insanlarla ne kadar kolay anlaşırsa, evcilleştirmenin o kadar kolay olacağına inanıyordu.Fikrini test etmek için, ne kadar evcil olduklarına bağlı olarak gümüş tilki yetiştirme programına başladı.Programı 1950’lerde başlattı ve yirmi altı yıl sonra ölene kadar üzerinde çalıştı.Belyaev, genç bir tilkinin bir insanın yaklaşımını kabul etmeye ne kadar hevesli olduğunu ya da bir insanla takılıp onu ısırmamaya ne kadar istekli olduğunu değerlendirerek, o hayvanın ne kadar evcil olduğunu tespit edebildi.Her bir tilki neslini inceledikten sonra, Belyaev, en az korkan ve en az saldırgan olduğunu gördüğü tilkilerin yalnızca ilk yüzde 20’sinin üremesine izin veriyordu.

Yıllar geçtikçe, tilkiler her nesille gittikçe daha fazla ehlileşti, ama aynı zamanda fiziksel ve davranışsal olarak da değiştiler: İnsanın dikkatini çekmek için sızlanmaya, eğitmenlerinin ellerini yalamaya ve kuyruklarını sallamaya başladılar.Başları şekil değiştirdi, kulakları dik durmak yerine sarktı, kuyrukları kıvrılmaya başladı ve kürklerinin rengi değişti.Hormonları bile daha vahşi atalarınınkinden değişti.

Köpekler nasıl evciilleşmiştir?

Belyaev’in deneyleri, bilim adamlarına, atalarımızın kamp ateşlerinin etrafında benzer bir seçimin gerçekleşmiş olabileceğini öne sürdü.Daha az saldırgan ve daha az korkan kurtlar, kendilerini insan kampının bir parçası olarak kabul edip birbirleriyle çiftleşerek, her yeni nesli terbiyecileştirir ve fiziksel özelliklerini bugün bildiğimiz köpekler haline gelene kadar değiştirirlerdi.Bilim adamlarının son çalışmaları, bu değişikliğin tam olarak ne zaman gerçekleştiğini belirleyemedi.Bir çalışma, kurtların modern köpeğe evrimlerini yaklaşık on bir ila on altı bin yıl önce tamamladığını buldu.Başka bir çalışma, dünyanın dört bir yanından elli kurt ve köpeğin genomlarını sıraladı ve evcil köpeğin yaklaşık otuz üç bin yıl önce Güneydoğu Asya’da ortaya çıktığı sonucuna vardı.

Bazı teoriler, insanların tarıma girene kadar köpeklerin ortaya çıkmadığını iddia etti.Bilim adamları, köpeklerin genetik kodunun, kurtlarda olmayan nişasta işleyen bir enzim olan amilaza sahip olduğunu düşünüyorlardı.Nişasta, avcı-toplayıcılarda değil, yalnızca çiftçilerden kalan yiyeceklerde veya atıklarda bulunacağından, bilim adamları, köpeklerin ancak insanların tarıma başlamak için avcı-toplayıcı yollarından vazgeçtikten sonra gelişebileceklerini düşündüler.Bu fikir, son genetik testler kurtların gerçekten de amilaz genine sahip olduğunu ortaya çıkardığında durdu.

packs of wolves

Köpekler neden havlar?

Köpeklerin evrimi sırasında, en ayırt edici özelliklerinden birini geliştirdiler: havlamaları. Tamamen büyümüş kurtlar neredeyse hiç havlamaz, ancak kurt yavruları havlar. Her nasılsa, köpekler evcilleştirildikçe, yetişkin yaşamlarının bir parçası olarak bu gençlik özelliğini korudular. Sadece bu da değil, köpekler havlamayı kullanışlı bir iletişim aracı haline getirdiler.

California Üniversitesi’nden Sophia Yin ve Brenda McGowan, on cinsin karışımı tarafından dile getirilen toplam 4.672 havlamayı kaydetti. Köpeklerin havlamalarını üç farklı durumda kaydettiler: bir yabancı kapı zilini çaldığında, bir köpek sahibinden kilitli bir kapıyla ayrıldığında ve köpek bir insan ya da başka bir köpekle oynadığında.

Havlamları akustik olarak analiz ettiklerinde, sert düşük frekanslılardan harmonik bakımından zengin yüksek frekanslı havlamalara kadar geniş bir çeşitlilik olduğunu keşfettiler. Kapı zilini çalan yabancıya yöneltilen havlamalar sert ve uzun süreliydi, ancak köpekler ayrılırken veya oynarken aralarındaki uzun boşluklarla daha yüksek frekanstı. Hayvan dünyasında, sert sesin düşmanlık anlamına geldiği, yüksek perdeli müzik seslerinin daha sosyal olduğu konusunda genel bir kural vardır. Bu ölçüye göre, köpekler düşündüğümüzden daha vahşi görünüyor.

Köpekler tüm dünya’ya nasıl yayıldı?

Köpekler nerede ve ne zaman ortaya çıkarsa çıksın, sonunda kendi başlarına veya insanlarla birlikte dünyanın her yerine göç ettikleri açıktır. Ancak kurt ve köpeğin ayrılmasının üzerinden çok uzun zaman geçmiş olmasına rağmen, iki tür çiftleşebilir ve şimdi bile doğurgan yavrulara sahip olabilir, bu yüzden genetik olarak hala son derece benzerlerdir. O kadar benzer ki, aslında, mitokondriyal DNA’ları, maternal çizgiden kesin olarak geçen genlerin yüzde 99.9’u aynı. Yine de bu yüzde 0.1’lik farkın yarısı beyin ve sosyal etkileşimlerle bağlantılıdır. Böylece, bir dahaki sefere Fido elinizi ısırmak yerine yaladığında bu küçük kesire teşekkür edebilirsiniz.

Kurt paketleri hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek kurt paketleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.