Bulutlar neden beyazdır?
Kısa Bilgi
Bulutlar neden beyazdır?
Su renksizdir, su buharı renksizdir, Öyleyse bulutlar neden beyaz veya siyahtır ve renksiz değildir?
Bulutların sadece beyaz ya da siyah olmadığını fark etmiş olmalısınız; gün doğumunda veya günbatımında pembe ve kırmızıdırlar. Bunun nedeni, bulutun rengine çok sayıda küçük damlacıkların yüzeyinden saçılan ışığın hakim olmasıdır. Bu renk, üzerlerine düşen ışığın rengiyle aynı. Güneş’in yükseldiği gün boyunca, birçok su damlacıklarının saçılmasından sonra süzülen ışık saçılır. Bu, bulutları beyaz yapar. Gökyüzü neredeyse kalın bulutlarla kaplandığında, buluttan dağılan ışığın çok az bir kısmı aşağı inerken, gökyüzünün bulutlarla kaplı olmayan kısmı parlaktır. Bu, bulutları karanlık gösterir. Sonuçta karanlık, ışığın yokluğundan başka bir şey değildir. Yüksek şelalelerin veya yüksek çeşmelerin yakınında sıklıkla görülen ince spreyin rengini de düşünebilirsiniz. Bu aynı zamanda beyazdır veya çeşme çok renkli ışıklar değiştiğinde, anın ışıklandırmasıyla aynı renktedir.
Kara bulutlar genellikle kalın bulutlardır.Genellikle, yüksek irtifaya çok fazla nemin taşındığı güçlü konveksiyondan kaynaklanırlar.
Bulutlar neden akşamları kırmızımsı turuncu görünüyor?
Akşamın erken saatlerinde, Dünya yüzeyinde hava kararmaya başladığında, bulutlar yüksekte oldukları için Güneş ışınlarını bir süre daha yakalayabilirler.Ancak bulutlara ulaşmak için Güneş ışınlarının atmosferden neredeyse teğet olarak geçmesi gerekir.Bu nedenle havada kat edilen bu mesafe çok büyüktür.Etrafında ince bir atmosfer tabakası olan yuvarlak Dünya’nın bir taslağını çizerek bu konuda kendinizi tatmin edebilirsiniz;Şafakta ve alacakaranlıkta, Güneş ışınlarının atmosferde öğlen olduklarından çok daha uzun bir mesafe katetmeleri gerektiğini fark edeceksiniz.Havadaki bu uzun yol, aşırı moleküler saçılmaya neden olur.Turuncu ve kırmızı ışık, mavi ve yeşil renklerden çok daha az dağılır.Bu nedenle bulutlar, çoğunlukla turuncu kırmızı görünen ışıkla aydınlatılır.Bu, gözleminizi açıklar.
Farklı renkli cam parçalarını toz haline getirdiğimde, ortaya çıkan toz, başladığım camın renginden bağımsız olarak her zaman beyaz görünüyor.Bu neden böyledir?
Bu sorunun cevabı, ışık saçılımı ile ilgili olarak bir önceki soruya verilen cevabın önemli bir ipucunu alır.Bu tür saçılma, ışık bir ortamdan diğerine farklı bir kırılma indisine geçtiğinde zorunludur.Camı parçaladığımızda, giderek daha fazla ‘yüzey’ oluşturuyoruz.dağılan ışık, gelen ışıkla aynı renktedir.Yani beyaz ışıkta bakıldığında cam kırıkları beyaz görünüyor.
Bu arada, benzer bir argüman, sabunun renginden bağımsız olarak, suda çözerek yaptığınız köpüğün (veya köpüklerin) renginin her zaman beyaz olmasını da açıklar.
Kara bulutlar hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek kara bulutlar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla