Menenjit Nedir?
Menenjit Nedir?
Menenjit tek bir spesifik hastalık değildir. Meninkslerin iltihaplanmasıdır (şişlik ve ağrı). Meninksler, beyni ve omuriliği kaplayan zarlardır (doku katmanları). Pek çok farklı mikrop enfeksiyona neden olabilse de, çoğunlukla meningokok bakterilerinden kaynaklanır.
Menenjit neden olur?
Menenjit kafa travmalarını ve enfeksiyonları takip edebilir veya tüberküloz, boğmaca, zatürre, grip ve kızıl gibi hastalıklarla birlikte gelen bir komplikasyon olabilir. Çoğu durumda bakteri vücuda boğazdan girer. Yaklaşık 263 kişi, bakterileri hastalanmadan boğazlarında taşıyabilir. ‘Taşıyıcı’ olarak adlandırılan bu insanlar enfeksiyonun yayılmasına yardımcı olurlar. Bebeklerin ve çocukların enfekte olma olasılığı daha yüksektir. Her beş veya on yılda bir birçok hastalık vakasıyla birlikte bir salgın olabilir.
Mikroplar ilk olarak kanda büyür ve ateş ve titreme ve genellikle ciltte kırmızı bir kızarıklık. Kısa süre sonra mikroplar meninkslere yerleşir ve iltihaplanmaya neden olur. Bu olduğunda, hastanın şiddetli bir baş ağrısı olarak hissettiği kafada basınç oluşur. Sonra boyun sertleşir. Hasta boynunu olabildiğince kımıldatmadan tutar; öne doğru eğmeye yönelik herhangi bir girişim büyük acıya neden olur. Hastanın çoğu kez kafası karışır, hatta bilincini kaybeder ve kusar. Kontrol edemediği vücut kasılmaları, seğirmeleri ve sarsıntıları olabilir. Bununla savaşırken Bu durumda doktorlar genellikle ‘sulpha’ ilaçlarını ve antibiyotikleri kullanırlar. Hastalığın ölüm oranını yaklaşık yüzde 10’a düşürdüler Tedavi olmazsa hastaların yaklaşık dörtte üçü ölür.
Vücut hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek vücut hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla