Yarasalar neden baş aşağı asılır?
Kısa Bilgi
Yarasalar neden baş aşağı asılır?
Bir yarasa kadar hareket etmek için uçmaya bağımlı olan çok az hayvan vardır. Kuşlar ve böcekler de uçarken, mecbur kalırlarsa etrafta yürümeyi başarabilirler. Ancak yarasanın uzuvları ve ayakları yürümeye uygun değildir. Bu da onların kolayca yürüyemeyecekleri anlamına gelir.
Yarasa, oldukça dikkat çekici birçok şey yapar. Öncelikle, yarasa uçabilen tek memelidir. Gençler canlı doğar ve annenin sütü ile beslenir. Yavrular çok küçükken, anne ava çıktığı zaman onları yanında taşıyabilir!
Yarasalar nasıl avlanır?
Yarasalar gece hayvanıdır, yani gece boyunca aktif olurlar ve gündüzleri uyurlar. Yiyeceklerini avlamaları gerektiğinden, yarasaların son derece iyi bir görüşe ihtiyaç duyacaklarını hayal edersiniz. Ama aslında yarasalar gezinmek için gözlerine güvenmezler. Yarasalar uçarken, bir dizi çok yüksek perdeli sesler çıkarırlar. Bu sesler insan kulağı tarafından duyulamayacak kadar yüksektir. Bu seslerden yankılar uçarken yarasaya geri fırlatılır.
Yarasa, yankının yakındaki veya uzaktaki bir engelden gelip gelmediğini anlayabilir ve engele çarpmamak için uçuş sırasında rotasını zamanında değiştirebilir! Çoğu insan, tüm yarasaların aşağı yukarı aynı şekilde davrandığını düşünür, ancak 2.000’den fazla yarasa türü olduğu için, bunun neden böyle olmadığını anlayabilirsiniz. Kanat açıklığı santimetre olan yarasalar ve kanat açıklığı yaklaşık 2 metre olan yarasalar vardır.
Yarasaların Dişi Var mı?
2.000’den fazla yarasa türü vardır ve doğal olarak aralarında pek çok farklılık vardır. Çoğu yarasa böcek yiyor, ancak sıcak tropik bölgelerde meyve veya çiçek polenlerini yiyen yarasalar var.
Yarasa ormanlık bölgelerde yaşar ve büyük böceklerle beslenir. Tropiklerin meyve yiyen yarasaları, meyve veren dallarda yanar. Meyvenin suyunu ezmek için geniş, düz öğütme dişleri vardır. Tozlaşan yarasaların, çiçeklere ulaşmalarını sağlayan uzun dilleri vardır.
Kan emen yarasalar var mıdır?
Vampir yarasa sadece kanla beslenir. Kanı atlardan, sığırlardan, köpeklerden, tavuklardan ve insanlardan alır. İki keskin üst kesici dişiyle (ön dişleri) kurbanının derisinde sığ bir delik açar. Daha sonra yaradan gelen kanı alır. Yarasaların 20 ila 38 dişi olabilir. Tuhaf olan, 22 dişi olduğu bilinen yarasa olmamasıdır.
Böcek yiyen yarasaların bazılarının 38 kadar dişi vardır! Yani dişlerin bir yarasa için oldukça önemli olduğunu görüyorsunuz. Yarasaların o kadar uzun süredir yeryüzünde olduklarını ve en eski yerleşik hayvan düzenleyicilerinden biri olduklarını biliyor muydunuz? Yaklaşık 60.000.000 yıllık yarasa fosil kalıntıları bulundu! Bilinen en eski yarasa resmi Mısır’da bir mezarda. Yaklaşık 4000 yıl önce yapıldı.
Küçük yarasalar hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek küçük yarasalar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla