İnsanlar havuzlara ne kadar işiyor?

İnsanlar havuzlara ne kadar işiyor?

İnsanlar havuzlara ne kadar işiyor?

Pisuvarı umumi tuvalette kullanmaktan çekinen insanlardan biriyseniz, her zaman yüzme havuzu veya jakuzi vardır, değil mi?Bunu yapmaya karşı bir tabu olsa da, 2012 anketinde, yüzde 19’u bunu yaptığını itiraf etti.

Alberta Üniversitesi araştırmacıları, 2017’nin başlarında yayınlanan bir çalışmada, yapay tatlandırıcı asesülfam K’yi (veya asesülfam potasyumu) idrar için bir izleyici olarak kullandılar. Bu madde Dondurma, reçel, jöle, dondurulmuş tatlılar, gazoz, meyve suları, diş macunu, gargara ve diğerleri gibi ürünlerde de bulunur. Genel şekerden (sükroz) iki yüz kat daha tatlıdır ve genellikle sukraloz veya aspartam gibi daha iyi bilinen diğer tatlandırıcılarla birlikte kullanılır.

Bir idrar izleyici olarak asesülfamın güzelliği, çoğu insanın onu tüketmesi, vücudumuzun bizden geçerken kimyasal olarak değiştirmemesi, onu tüketen herkesin dışarı atması ve havuz suyuna takılıp tespit edilebilecek kadar sağlam olmasıdır.

Havuzlar neden kokar?

Halka açık yüzme havuzlarıyla ilişkilendirdiğiniz ve klor olduğunu düşündüğünüz o kendine özgü koku? Her zaman değil. Daha çok, idrardaki nitrojen klor ile reaksiyona girdiğinde oluşan trikloramin kokusudur.

gallons

Havuza işemek anlaşılabilir mi?

Çalışmada ekip, biri 110.000 galon, diğeri 220.000 galon kapasiteli farklı Kanada şehirlerindeki iki yüzme havuzundan örnekler topladı. (Olimpik yüzme havuzları yaklaşık 660.000 galondur.) Yüzme havuzlarındaki asesülfam konsantrasyonları, iki şehirdeki musluk suyundaki konsantrasyonların kabaca on katıdır. Konsantrasyondaki bu çarpıcı artışın akla gelebilecek tek kaynağı idrardı. Bu, bir havuzda 7,9 galon (30 litre) idrar ve diğerinde 19,8 galon (75 litre) idrar anlamına geliyordu ve 19,8 galon yirmi büyük süt kabını dolduracaktı. Bu çok fazla idrar demektir!

Havuza işemek havuzun rengini değiştirir mi?

Yüzme havuzu suyunda idrara maruz kaldığında rengini değiştirecek bir kimyasal yoktur. Zorluk, yalnızca çişe tepki veren ve başka hiçbir kimyasal maddeye tepki vermeyen bir kimyasalı tanımlamaktır.

İdrar steril olmamakla birlikte, genellikle enfeksiyon riski taşımaz, bu nedenle kendi başına bir sorun değildir, ancak havuzdaki klor ve ter bununla reaksiyona girerek dezenfeksiyon yan ürünlerini oluşturabilir. Gözleri tahriş edebilir ve astım dahil solunum problemlerine neden olabilir.

Solunum problemlerine en çok havuzlarda çok zaman geçirenler tarafından karşılaşıldığı söylenmelidir ve çoğu yüzücü, ciddi yüzücülerin havuza işediğini ve bunun hakkında hiçbir şey düşünmediğini neşeyle kabul eder.

Yüzme havuzu suyu hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek yüzme havuzu suyu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.