Günümüzde insanlar işlerinde kimya ve bilimi nasıl kullanıyor?
Günümüzde insanlar işlerinde kimya ve bilimi nasıl kullanıyor?
Bilim insanları, yaptıklarını yapmak için bilimi kullanan tek insanlar değil.Ve kimyayı kullananlar sadece kimyagerler değildir.
Doktorların işlerini yapmak için çok fazla bilim bilmeleri gerekir ve neyin yanlış olduğunu ve en iyi nasıl düzelteceklerini bulmak için bilimsel yöntemi uygularlar.Biraz kimya bilen aşçılar, bir tarifte malzemeleri değiştirirlerse ne olacağını tahmin edebilirler.Beton döken inşaatçılar her gün kimyayı kullanırlar.Suyu güvenli tutmak için yüzme havuzlarındaki kimyasalları ayarlayanlar da öyle.
Bilimsel yöntem hayatta ne işe yarar?
Bilimsel yöntem, bir tamirciden onu sabitlemesi istendiğinde arabada neyin yanlış olduğunu belirlemekten, okullarda eğitimi en iyi şekilde nasıl geliştirebileceğini bulmaya kadar her türlü sorunu çözmek için uygulanabilir.Biraz bilim ve bilimsel sonuçları nasıl yorumlayacağınızı bilmek, hasta olduğunuzda sizi görecek en iyi kişileri seçmeniz açısından önemlidir.
Bilim gerçek hayatta ne işe yarar?
Bilim bizi güvende tutar.Arabalar ve köprüler tasarlayan insanlar, kendilerine yüklenen talepleri karşılayabilmelerini sağlamak için bilimi kullanırlar.Salgınları önlemek için çalışan doktorlar, nerede yayılacağını ve onları en iyi nasıl durduracaklarını tahmin etmek için bilimi kullanırlar.Hükümette politika yapanlar, hava ve su kirliliğini önlemek, hangi enerji kaynaklarını teşvik edeceklerine karar vermek ve temsil ettikleri kişilere en iyi yiyecekleri ve eğitimi sağlamak için bilimi kullanmalıdır.
Köprüleri bu kadar güçlü yapan nedir?
Beton, çelik ve geometri.Pek çok köprü türü ve güçlü olmanın pek çok yolu vardır.
San Francisco’daki Golden Gate Köprüsü gibi asma köprüler, güçlerini çelik ve geometriden alıyor.Köprü çoğunlukla gerilim altındadır: Üzerindeki kuvvetler onu sıkıştırmaya çalıştıklarından daha fazla ayırmaya çalışır.Çelik, gerilim altında çok yüksek mukavemete sahiptir, bu nedenle köprüyü inşa etmek için çelik kablolar kullanılır.Köprüyü destekleyen kuleler basınç altında ve çelikten yapılmış, devasa beton iskeleler üzerinde oturuyor.
Köprüler nasıl bu kadar sağlamdır?
Diğer köprüler genellikle beton kemerler kullanılarak yapılır.Beton çok yüksek basınç dayanımına sahiptir ve bir kemer gerilme yerine neredeyse tamamen basınç altındadır.Bunun nedeni, yükü aşağıya zemine yönlendiren kemerin geometrisidir.
Otoyol üst geçitleri için kullanılanlar gibi daha küçük köprülerin çoğu, çeliğin çekme dayanımını betonun basınç dayanımı ile birleştiren bir numara kullanır.Betonarme ve öngermeli beton, gerilim altında olacağı yerde betona çelik donatıların eklendiği yapı teknikleridir.Yapının sadece sıkıştırma kuvvetleri altında olduğu durumlarda takviye çok az veya hiç gerekmez.Bir köprü açıklığında, çelik altta ve beton üstte olacaktır.Köprü yüklenirken beton sıkışır ve çelik çeker.
Ön gerilmeli beton, beton dökülmeden önce çelik parçaları gerdirerek bunu bir adım öteye taşır.
Teknoloji ve kimya nasıl farklı ve benzerdir?
Teknoloji, alet yapmak ve kullanmakla ilgilidir.Bazen araçlar fiziksel şeylerdir ve bazen de bir şeyi daha iyi bir şekilde yapmamızı sağlayan süreçler veya sistemlerdir.
Kimyagerler pek çok alet kullanırlar, bu yüzden her zaman teknolojiyi kullanırlar.Ölçekler, spektrograflar, gaz kromatografları, kütle spektrometreleri, bilgisayarlar, pH ölçerler ve Bunsen brülörleri gibi araçlar kullanırlar.Ancak titrasyon, kristalizasyon, kromatografi ve am testleri gibi teknikleri de kullanıyorlar, bunların hepsi belirli bir araç kullanmasalar bile birer teknoloji.
Kimyagerler ayrıca, jet motorları, cerrahi cihazlar, ışıklar, lazerler, bilgisayar çipleri ve otomobil motorları gibi şeyler için yeni malzemeler tasarlamaya yardımcı olan alet tasarımının ön saflarında yer almaktadır.
Kimyagerler her zaman yeni teknolojiler geliştirmeye yardım ediyorlar.Fizikçilerle çalışan kimyagerler tarafından yeni yüksek sıcaklık süperiletkenleri üretiliyor.Araba lastikleri için yeni kauçuk türleri, hafif uçaklar için yeni plastik türleri, tek kullanımlık yemek kapları için biyolojik olarak parçalanabilir plastikler ve elektronik ve tıp için nanomalzemeler bunlardan sadece birkaçıdır.
Beton Kullanım Kimyası hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek beton kullanım kimyası hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla