Buharlaşma ve kaynama arasındaki fark nedir?
Kısa Bilgi
Buharlaşma ve kaynama arasındaki fark nedir?
Suyun kaynama noktası atmosfer basıncına nasıl bağlıdır?
Bu iki soruyu birlikte ele almak faydalı olabilir. Sıvı suyu gaza dönüştürmek için gereken ısı, gizli ısı olarak adlandırılır. Su moleküllerini birbirlerinden uzaklaştırmak ve karşılıklı çekiciliğin üstesinden gelmek için gereken enerjiyi temsil eder. Düşük sıcaklıklarda, termal hızları sıvıdaki moleküllerin enerji dağılımının üst ucunda olan birkaç molekül kaçmayı başarır. Buharlaşmaya neden olan budur. Sıcaklık yükseldikçe, gittikçe daha fazla molekül sıvıdan kaçmaya yetecek enerjileri elde eder ve bu nedenle buharlaşma hızı artar. Moleküllerin çoğunun sıvıdan kaçmasına yetecek kadar yüksek bir sıcaklığa ulaşıldığında sıvı kaynamaya başlar.
Buharlaşma ve kaynama farkları nedir?
Sonuçta moleküllerin kinetik enerjisinin bir ölçüsü olan sıcaklık daha fazla artamaz, çünkü moleküllerin enerjisindeki herhangi bir artış sistemden kaçmalarına neden olur. Bu noktada ısı, moleküllerin karşılıklı çekiciliğinin üstesinden gelmeye hizmet eder. Ancak bu dramada daha fazlası var.
Sıvıdaki diğerlerinin kucaklaşmasından kaçmaya çalışan zavallı moleküller, kendilerinden kaçan arkadaşlarının uyguladıkları da dahil olmak üzere yukarıdaki atmosferin baskısıyla yüzleşmek zorundadır.Bu basınç onları sıvı yüzeye yakın tutar ve birçoğu geri döner.Öte yandan, dışarıdaki basınç düşükse, moleküller daha büyük mesafelere kaçar.Basıncın düşürülmesi, normal basınçta yeterince yüksek olduğu düşünülen hızlara henüz ulaşmamış moleküllerin bile çıkmasını sağlar.Böylece düşük basınçta sıvı daha düşük sıcaklıklarda kaynamaya başlar çünkü çok enerjik olmayan moleküller de bariyerin üstesinden gelebilir.Bu, suyun kaynama noktasının düşük basınçta düşmesinin ve tersine, basınç arttığında yükselmesinin sebebidir.İkinci etki düdüklü tencereler tarafından kullanılır;daha yüksek basınçlar, suyun kaynamadan 100 ° C’nin çok üzerindeki sıcaklıklara ulaşmasını sağlar ve böylece yiyeceklerin pişirilmesini hızlandırır.
Sıvı su hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek sıvı su hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla