Yabani otlar nasıl yayılır?

Yabani otlar nasıl yayılır?

Yabani otlar nasıl yayılır?

Aslında yabani ot diye bir şey yoktur. Bir çiftçi, değerli bir mahsul vereceğini umduğu belirli tohumları ekdiğinde, tarlasında büyüyen ve mahsulüne müdahale eden diğer bitkilere ot adını verir! Temelde yabani otlar zarar veren bitkilerdir. Bazıları sığırlara ve atlara zehirlidir. Diğerleri ekinleri güneş ışığını, toprağı, mineralleri ve suyu çalmak suretiyle yaralamaktadır. Diğerleri parazit görevi görür veya zarar veren böceklere veya bitki hastalıklarına ev sahipliği yapar.

Yabani otlar çeşitli yollarla yayılır. Bazıları yer yer yem, toz, çöp ve gübre içinde taşınır. Ancak bu kadar çok soruna neden olan yabani otların çoğu, insanın dikkatsizliği nedeniyle yayılmamaktadır. Tohumlarını yaymak için kendi cihazları var. Pimpernel, itüzümü, ot ve ot gibi bazı yabani otlar, tohumlarını o kadar büyük miktarlarda üretir ki, bazılarının koşullar ne olursa olsun pratikte hayatta kalması muhtemeldir. Diğer yabani otların tohumları ve meyveleri üzerinde tüy benzeri veya kanat benzeri çıkıntılar vardır. Bunlar, tohumların rüzgârla önemli mesafeler taşınmasını mümkün kılar. Bu tür yabani otlar arasında rıhtım, kuzukulağı, devedikeni ve karahindiba bulunur. Diğer yabani otların tohumlarında küçük kancalar veya dikenler vardır. Bu kancalar hayvanların kürküne ya da insan giysisine yakalanır ve bu şekilde tohumlar yeni bölgelere yayılır.

En başarılı yabancı otların bazıları tohumlar yoluyla yayılmamaktadır bile. Dik dallar gönderen yeraltı gövdelerini yayıyorlar. Yeraltı gövdesi kesilirse, bu dik dallar sadece ayrı bitkiler olur. Yapabilecekleri zarar nedeniyle, yabani otlarla savaşılır ve insanlar tarafından kontrol edilir. Bugün yabani otları yok etmek veya ortaya çıkmasını önlemek için geliştirilmiş çok çeşitli kimyasallar var.

Kuşkonmaz Nasıl Büyür?

Kuşkonmaz, eski Yunanlılar ve Romalılar günlerinden beri en güzel sofra lezzetlerinden biri olarak kabul edilmiştir. Yine de garip bir şekilde, kuşkonmaz Avrupa kıyılarında ve diğer kumlu yerlerde yabani olarak yetişir. Aslında, Rusya bozkırlarında o kadar yaygındır ki, sığırlar üzerinde otlaklar! Tropikal ve ılıman ülkelerde yaygın olarak bulunan 150 kuşkonmaz türünden pek çok tür yalnızca süs amaçlı yetiştirilmektedir. Yabani kuşkonmaz, İngiltere’nin güney kıyılarında yetişir. Kuşkonmaz bitkisinin dikkat çekici yanı, hem yediğimiz yumuşak sürgünleri hem de dekoratif amaçlı kullandığımız eğrelti otu benzeri yaprakları üretmesidir.

asparagus plant

Kuşkonmaz nasıl toplanır?

Sofra için kuşkonmaz, yapraklar henüz tomurcuk halindeyken ve sürgünün yüksekliği 25 santimetreden azken kesilir. Kuşkonmaz, zambak ailesinin bir üyesidir ve birçok çeşidi vardır. Büyümeye bırakılırsa, küçük, beyaz çiçekler ve parlak, kırmızı meyveler içeren dalları yayan iki veya daha fazla metre yüksekliğinde bir bitki haline gelir. Mahsul toplandığında, bir kısmı konserve edilir, bir kısmı da demet halinde satıldığı şehir pazarlarına akın eder.

Kuşkonmaz ne zaman kullanılır?

Avrupa’da kuşkonmaz genellikle kurutulduğu için kışın da kullanılabilir. Kuşkonmaz lezzetli olmasına ve çorba yapımında kullanılmasına, sıcak veya soğuk salatalarda yenmesine rağmen bol su içeriğinden dolayı çok az besin değeri sağlar. Kuşkonmaz tohumlardan yetiştirilebilir veya daha sonra yavaş yavaş doldurulan sığ bir çukurda kökler ekilebilir. Toprak derin, zengin ve kumlu olmalıdır. Bitkinin, kesilmeden önce üç yıl boyunca büyümesine izin verilirse, yaklaşık dokuz yıl veya daha uzun bir süre boyunca yıllık tedarik sağlamaya devam eder, ancak iyi bir verimi korumak için toprağın her yıl gübrelenmesi gerekir.

Kuşkonmaz türleri hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek kuşkonmaz türleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.