İnsan saçı neden griye döner?
Kısa Bilgi
İnsan saçı neden griye döner?
Birçok insanın varoluşunun sıkıntısı, saçların beyazlaşması, Yunanca ‘gri’ anlamına gelen polios kelimesinden türetilen poliosis olarak bilinen bir fenomenden kaynaklanmaktadır.
Her saçın kökü, folikül olarak bilinen tüplerle kaplıdır. Her folikül, saç gövdesi boyunca dağılan ve saça özel rengini veren melanin adlı bir maddeyi tutan bir dizi pigment hücresi içerir. İnsanlar yaşlandıkça, pigment hücrelerinde kademeli bir melanin azalması olduğu için saçları genellikle normal renginden griye döner. Bu, kıl kökünde üretilmeyi bıraktığında, kıllar herhangi bir pigmentasyon olmadan uzar ve gri veya beyazdır. Genetikleri nedeniyle farklı insanlar farklı zamanlarda griye döner. Erkekler genellikle otuz yaş civarında başlarken, kadınlar biraz geç, otuz beş yaşlarında başlar.
Saçların beyazlaşmasının nedeni nedir?
Besinlerin, vitaminlerin veya diğer maddelerin saçların beyazlaşmasını önleyebileceğine dair hiçbir tıbbi kanıt bulunmamakla birlikte, bazı araştırmalar sigara içen kişinin saçlarının sigara içmeyenlere göre daha fazla griye döndüğünü ima etmektedir. Ek olarak, besin eksikliği ve AIDS ve kanser için bazı tedavilerin erken beyazlamanın nedeni olduğu düşünülmektedir. Ancak bilim adamları, şok olmanın veya strese maruz kalmanın, griye dönme olasılığını artırdığına inanmıyorlar.
Bir kişinin saçlarının griye dönme yaşının, saçın orijinal rengiyle ilişkili olduğu düşünülmez, ancak renk kontrastından dolayı gri saçlı kişilerde saçlar genellikle daha belirgindir.Saçın grileşmesi ile saçsızlık arasında bir bağlantı olmadığı da düşünülmektedir.
Jilet vurmak kelliğe çözüm olabilir mi?
Baş veya vücuttaki kılları kesmenin veya tıraş etmenin, saçları orijinalinden daha hızlı, daha kalın ve daha koyu hale getirdiği sık sık söylenir.Bu doğru değil.
İnsan vücudundaki saç miktarı, büyüme hızı ve rengi, tek tek saç kökleri tarafından belirlenir.Bunlar tıraştan etkilenmez veya uyarılmaz, ayrıca tıraş ek saç foliküllerinin büyümesini desteklemez.Saç köklerinin çapı da etkilenmez.Aslında, bir kişinin saçının kalınlığı ve koyuluğu ile büyüme hızı genetiği tarafından belirlenir.Saçın canlı kısmı aslında derinin altında, foliküldedir ve bu nedenle tıraş veya kesmenin saç üzerinde bir etkisi yoktur.Saçın tıraştan sonra daha kalın ve daha koyu hale geldiği efsanesi, muhtemelen yeniden uzamanın ilk aşamalarında daha kısa saçların uzun saçtan daha sert görünmesinden kaynaklanmaktadır.Bunun nedeni, her bir saçın genellikle kesildiği tabanda, doğal olarak sivrilen uçlardan daha kalın olmasıdır.Bu, saçı orijinalinden daha keskin ve daha belirgin hale getirir.
Zamanla kesilen saç, önceki uzunluğuyla aynı kalınlık ve yoğunlukta büyüyecektir.
Insan saçı hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek insan saçı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla