Dolu taşlarının neden halkaları vardır?

Dolu taşlarının neden halkaları vardır?

Dolu taşlarının neden halkaları vardır?

Ağaç halkaları gibi, dolu taşı halkaları da büyüme rekorlarıdır. Dolu taşları, çok ağırlaşıp yere düşene kadar yukarıdan aşağıya ve alçaktan yüksek irtifalara savrulurken, yukarıdan aşağıya ve aşağıdan yukarıya doğru savrulurken bir bulutta oluşur. Bulutta hareket ettikçe, su damlacıkları ya hızlı bir şekilde hava kabarcıklarını yakalayıp onlara süt gibi bir halka vererek ya da yavaşça net bir halka oluşturarak üzerlerinde donar.

Ölçülen en büyük dolu taşı nedir?

2003 yılında, Aurora, Nebraska’da bulunan bir dolu taşı, en geniş noktası etrafında 17,8 santimetre ve en geniş noktası etrafında 47,6 santimetre ölçülerinde, 0,8 kilogram ağırlığındaydı.Bangladeş’te 1986’da bulunan bir dolu taşı resmi olarak 1 kilogram ağırlığındaydı, ancak ölçülemedi.Resmi olmayan bir şekilde, 1986’da Çin’de 11 kiloluk bir dolu taşının bulunduğu iddia edildi.

hailstone rings

Dolu taşları ne kadar tehlikelidir?

Dolu taşları, bazen çok sayıda insanı öldürdü.14 Nisan 1986’da Bangladeş’in Gopalganj bölgesinde bir kilogramdan daha ağır taşlarla dolu bir dolu fırtınasının ardından doksan iki kişi öldü.Kuzey Amerika’daki Dolu Fırtınaları zaman zaman insan hayatını aldı, ancak asla bu kadar korkunç sayıda olmadı.Hayvanlar da çok acı çekti.Montana’daki bir fırtınada iki yüzden fazla koyunun öldüğü söyleniyor.Güney Alberta’da 1953’te bir fırtına 36.000’den fazla ördeğin hayatını aldı.

Dolu fırtınalarından kaynaklanan mal kayıpları nelerdir?

Amerika Birleşik Devletleri’nin güneybatısında, Tornado Alley olarak bilinen bölgede fırtına avcılarının araçları sık sık çöktü ve hatta dolu tarafından mahvoldu.Büyük dolu taşları St. Louis, Dallas ve Denver gibi büyük şehirleri vurduğunda, sigortalı kayıplar 1 milyar doları aşabilir.Rutin olarak, dolu fırtınaları milyonlarca dolarlık ürün kayıplarına neden olur ve birçok rahat emeklilik hayalini sona erdirir.

hailstone rings

Dünyanın en tehlikeli yeri neresi?

Hindistan, Bangladeş ve Nepal tarafından paylaşılan bir bölge yılda 10 ila 13 gün dolu fırtınası alıyor.Doğu Afrika’da ikinci sırada yer alan Kenya, yılda ortalama 10 veya 11 dolu fırtınası alır.Çay tarlaları ile tanınan Kericho, yılda ortalama 132 gün doluya ev sahipliği yapar.

Büyük dolu taşları hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek büyük dolu taşları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.