5G nedir?
Yeni nesil mobil iletişim bizi, evlerimizi ve arabalarımızı birbirine bağlamaya nasıl yardımcı olabilir?
Kısa Bilgi
5g nedir?
Birçoğumuz henüz 4G mobil ağına bile erişemiyorken şimdiden 5G’yi geliştirme yarışına girildi. Her yıl iki katına çıkacak olan mobil veri talebiyle, beşinci nesil teknolojinin yakında webde gezinme ve mobil cihazlarımızda çevrimiçi içerik akışı ihtiyacını karşılamak için gerekli olacak. Sürücüsüz otomobiller, akıllı şehirler ve hayatlarımızı kolaylaştırmak için birbirleriyle iletişim kuran günlük nesnelerin ağı gibi geleceğin teknolojisini de birbirine bağlamak gerekecektir.
5g ne zaman gelecek?
Dünyanın bazı bölgelerinin 2018 kadar erken 5G’ye sahip olması beklenirken, arkasındaki teknoloji henüz tam olarak çözülememiştir. Bazı şirketler yeni teknoloji altyapısı oluşturmak yerine mevcut teknolojilerinin üzerine inşa etmek istiyor. Şirketlerin bu isteğiyle ellerindeki mevcut 4G radyo frekanslarını daha hızlı hale getiriyorlar. Bu şekilde düşünmeyen şirketler ise stratejilerinin tüm radyo ağının yeniden yapılandırılması gerektiğine inanıyor. Örneğin, 5G için umut vaat eden bir konsept, yüksek frekanslı milimetre dalgaları binalara ve sokak lambalarına bağlı bir dizi baz istasyonunun kullanılması düşüncesidir.
5g ne kadar hızlı?
Bildiğimiz şey, 5G’nin inanılmaz derecede hızlı olacağı. 5g mobil ağ uygulaması bir filmin tamamını 4G’den yaklaşık 100 kat daha hızlı indirebilecek. Bu da demek oluyor ki bir filmi bir saniyenin altına indirmenize izin veriyor. Gecikme ve veri aktarımının başlaması için geçen süre büyük ölçüde azaltılacak, yayınlamak istediğiniz video oynatmaya bastığınızda anında başlayacaktır. 5G aynı zamanda daha büyük bir kapasiteye sahip olacak bir veya daha fazla kullanıcının ağa tek bir yerden erişebilmesini ve potansiyel olarak mobil operatörlerime uygulanan bu kısıtlayıcı veri sınırlarına son vermesini sağlayacaktır. Tabii ki, mevcut cep telefonunuzun gelecekteki herhangi bir 5G şebekesiyle çalışması pek mümkün değildir, bunun sebebi ise onu desteklemek için yeni bir donanıma ve yazılıma ihtiyaç duyacaktır. Bununla birlikte, 5G piyasaya çıktığında muhtemelen telefonunuzun modelini yenilemiş olacaksınız ve bu arz talep sürecinde üreticilerin en yeni modellerini mevcut en güncel teknolojiyle kullanılabilirliği garanti edicektir.
5g ne zaman kullanılacak?
5G geliştirme çekişmesinde, çoğu şirket küresel yarış etkinliklerini bitiş çizgisi olarak belirliyor gibi görünüyor. Samsung, Güney Kore’deki 2018 Kış Olimpiyat Oyunları için zamanında 5G ağ kurmayı umarken, Huawei Moskova’daki 2018 FIFA Dünya Kupası’nda 5G’yi denemeyi hedefliyor. Bununla birlikte, Tokyo’nun 2020 Olimpiyat Oyunları için tam zamanında dünyanın ilk ticari 5G ağına ev sahipliği yapmayı ümit ediyor. Japon hükümeti, yeni nesil mobil teknolojiyi geliştirmek için birkaç yerel şirkete yatırım yaptı ve Olimpiyat Stadı’na uygulamayı planlıyor. Planlanan 80.000 kişilik salonun, her izleyiciye veri aktarım hızı saniyede bir gigabit sağlaması için birkaç küçük baz istasyonu içereceği umuluyor. Bu, herkesin oyundaki fikirlerini, fotoğraflarını ve videolarını gerçek zamanlı olarak paylaşmasını mümkün kılacaktır. 5G’nin planları, 5G Yenilik Merkezi’nden (5GIC) Profesör Rahim Tafazolli’nin, yeni nesil mobil ağların güncel görünümünü açıklıyor.
Neden 5G’ye ihtiyaç var?
5G, önceki mobil iletişim ağlarının aksine tamamen kullanıcı ihtiyaçlarına odaklanacaktır. Amaç, kullanıcıya mevcut kaynakların sınırsız kapasite ve kullanılabilirlik izlenimi vermektir. Bunu başarmanın iki yolu, kullanıcı talebini daha iyi tahmin etmek olacaktır; böylece, ağ en az yüklü olduğunda uygulamaların bant genişliği ve ağır görevler yerine getirmesidir, ağın kullanım sürelerini yeterlilik olarak bilinen bir ölçüt kullanılarak gerektiğinde optimize etmeleri ve kullanılabilir tüm kablosuz ağları daha iyi kullanmak için geliştirilir.
5g neden hala gelmedi?
5G geliştirmede hangi problemlerin üstesinden gelinmesi gerekiyor? 5G ağının geliştirilmesinde son kullanıcı maliyetlerini düşürmek için acil bir ihtiyaç olacaktır. Veri gereksinimlerinin yüz katına çıkabileceği göz önüne alındığında, ortaya çıkan teknolojilerin ana kullanım için erişilebilir olması durumunda aylık faturalar aynı miktarda artamaz. Enerji tüketimini azaltmak, hem emisyonları azaltmak hem de daha uzun pil ömrü sağlamak ve giyilebilir cihazların yenilikçi enerji çözümleri sağlamak gibi son kullanıcı yararlarını artırmak için bir başka önemli odak noktası olacaktır. Bunun bir sonucu, gelecekte çok çeşitli iş modelleri olacaktır. Örneğin, bize kapsama sağlamak için operatörlere ödeme yapmak yerine Wi-fi ile sağlanan kapsama için ücretlendirme yapabiliriz.
5G’nin faydaları nelerdir?
5G sadece 2G, 3G ve 4G gibi yeni bir ağ olmayacak. Açık bir dış ortamdan ofis binalarına, evlere ve yeraltı alanlarına kadar çok çeşitli kablosuz bölgelere sahip bir ortamda kablosuz kapsama sağlayacak bir heterojen ağ (HetNeT) olacaktır. Özellikle, ağ ve cihazlar, o konumdaki erişim ağlarının (2G, 3G, 4G, Wi-Fi varyasyonları, küçük hücreler, geniş alanlı mobil vb.) ve farklı frekans bantlarının nasıl kullanılacağına nasıl kullanılacağına karar verecektir. Tüm aktif kullanıcılar için kapasite oluşturulacak ve böylece kapasitenin her zaman yeterli olduğu izlenimi edinilicektir.
5G hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek 5G hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla