Nasıl görürüz?
Görme duyumuza bir bakış atalım…
Kısa Bilgi
Göz Nasıl çalışır?
Göz genellikle geleneksel kameralara benzetilir ve gerçekten de ilk kamera göz kavramı düşünülerek tasarlanmıştır. Işığı göz içinde görüntüye dönüştürmek için meydana gelen karmaşık süreci, göreceli olarak temel olaylar dizisine indirgeyebiliriz. İlk olarak ışık, göz bebeğinin içinden geçer. Vücuda giren ışığı kıran korneaya uğrar. İris, göz bebeğinin ebadını kontrol etmek için büzülür ve bu, göze giren ışığın miktarını sınırlar, böylece ışığa duyarlı kısımlar zarar görmez. Retina minimumda 30 kata kadar daha fazla ışığa izin verecek şekilde artarak 2 mm ile 8 mm arasında değişebilir.
Işığı nasıl görürüz?
Işık daha sonra, ışığı daha da kıran mercek içinden geçirilir, ışık daha sonra vitreustan gözün arkasına geçer ve merkez noktası makula olan retinaya yansıtılır. Retina, çubukların ve konilerin bulunduğu yerdir, düşük ışık seviyelerinin mevcut olduğu durumlarda çubuklar renklerden,koniler görme ve özel detaylardan sorumludur. Göz tarafından alınan tüm ışık bilgisi, daha sonra mor alan olarak da bilinen rhodopsin adlı retinadaki bir kimyasal tarafından elektriksel dürtülere dönüştürülür ve dürtü daha sonra optik sinir yoluyla algıladıklarını beyne iletilir. Beyin bu verileri işler.
Renkleri nasıl görürüz?
İnsan gözünün renkleri neden diğer renklerin aksine kahverengi, mavi, yeşil ve çok nadir durumlarda kırmızı ile sınırlandırılmıştır? Göz rengi İris’in içindedir ve İris’in iki tabakası vardır, her zaman tamamen pigmentli bir arka tabaka ve daha kalın bir ön tabaka vardır.
Pigment, melanindir, cildimizi farklı renklerde yapan pimenttir.
Şimdi ön tabaka yoğun pigmentli olduğunda, koyu kahverengi görünür, hatta siyah gibi görünür (yeterince parlak olmasına rağmen siyah gözlerin sadece koyu kahverengi olduğunu göreceksiniz).
Pigmentli değilse, açık mavi görünür. Niye? Gökyüzünün mavi olmasının sebebiyle aynıdır, içinde ışık saçılır. Işığın saçılması farklı bir konudur, ancak temelde kısa dalga boyları (yani mavi) kabarık ön katmanında pigmentsiz olarak farklı bir şekilde oluşmaktadır.
Kehribar göz rengi nedir?
Peki ya aradaki? Görünen o ki pigment varsa ama çok yoğun değilse, biraz daha açık kahverengi veya koyu turuncu gözükebilir. Buna kehribar göz deriz.
Kehribar ve mavi arasındaysa, yeşil renk oluşur.
Spektrumu böyle elde edersiniz: maviden yeşile, kehribar renginden siyaha.
Peki ya “kırmızı” ya da “menekşe” gözler? Albinizm. Bazı insanlar maalesef melanin pigmenti üretmede kusurludurlar.
Peki neden kırmızı? Aynı zamanda flaşlı fotoğraflarda kırmızı göz alabilmenizin aynı nedenidir; kırmızı, gözün arkasındaki retinanın rengidir. Flaşlı fotoğrafçılık, insanların retinalarını yanlışlıkla görüntülemenize neden olur.
Göz hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek Gaz hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla