İçecek Red Bull Tehlikeli mi?
Kısa Bilgi
İçecek Red Bull Tehlikeli mi?
Red Bull, şeker, B vitamini, glukuronolakton, kafein (bir fincan kahvede olduğu gibi yaklaşık aynı miktarda) ve taurin adlı bir bileşiği içeren bir enerji kaynağı ve uyarıcı olarak pazarlanan bir konserve meşrubatın markasıdır.
2000 yılının başlarında, içeceğin bileşenlerinden biri olan glukuronolaktonun 1960’larda Vietnam’daki ABD birliklerine güç vermek için verilen yapay bir uyarıcı olduğu yönünde bir öneri olduğu için, bir dizi insan içeceğin insan sağlığı için tehlikeli olup olmadığını sorgulamaya başladı.İlacın bazı askerlerde beyin tümörleri ve ölüm ürettiği söylendi, ancak bu iddiayı destekleyen bilimsel bir kanıt bulunmuyor.Ancak 2001 yılında, içki üç kişinin ölümüyle ilişkilendirildikten sonra İsveç Ulusal Gıda İdaresi tarafından araştırıldı.
Bazı uzmanlar, içeceğe glukuronolakton ve taurinin dahil edilmesinden endişe duyuyor.Glukuronolakton, insan metabolik sistemi tarafından üretilen doğal bir karbonhidrattır, ancak her Red Bull kutusundaki miktarlar, bazı insanları endişelendirecek kadar yüksektir.Yakın zamanda yapılan bir araştırma, glukuronolakton ve taurinin tehlikelerini değerlendirmek için daha fazla test yapılması gerektiğini buldu, ancak çoğu kişi yüksek miktarların insanlar için tehlikeli olabileceğini düşünüyor.Uzmanlar ayrıca, özellikle alkol ile karıştırıldığında, içeceğin içindeki kafein seviyeleri konusunda endişe duyuyorlar.
Red Bull’un normal bir meşrubat olarak satışı artık Danimarka, Fransa ve Norveç’te yasaklanmıştır.
Coca-Cola Neden Yapılır?
Buluşundan bu yana, Coca-Cola’nın bileşenleri, hem başkalarının tam formülü kopyalamasını engelleyen hem de yıllar içinde halkın Coca-Cola’nın benzersiz bir ürün olduğuna dair algısını artıran korunan bir sır olarak saklandı.
Tarifin kesin detayları asla halka açıklanmadı ve orijinal kopyası Atlanta’daki Sun Trust Bank’ın kasasında kilitlendi.Genellikle sadece iki yöneticinin formülü bildiği ve her birinin formülü sadece yarısını bildiği söylenir.Aslında, Coca-Cola Company’nin formülü yalnızca iki yöneticinin bildiği, ancak her birinin tüm formülü bildiği gibi bir kuralı vardır.Hava yolculuğu popüler hale geldiğinde, her iki yöneticinin de aynı uçakta uçmasına izin vermemek şirket politikası haline geldi.
Kola’nın tam tarifi bir sır olarak kalsa da, genel olarak şu temel tatları içerdiği kabul edilir: tarçın, hindistan cevizi, limon, portakal, kişniş, karamel, kakao, neroli ve vanilya.
Çikolata Bağımlılık Yapar mı?
Çikolata, ‘tanrıların yemeği’ anlamına gelen Yunanca bir kelime olan teobroma adı verilen çeşitli kakao ağacından yapılan psikoaktif bir besindir (yani, ruh halini ve / veya davranışı etkileyebilen). Kimileri tarafından çikolatanın bağımlılık yapabileceği öne sürülmüştür ve aslında bir dizi karmaşık kimyasal içerdiği gerçeği bu iddiayı destekleyebilir. Örneğin çikolata, aslında vücut tarafından doğal olarak üretilen ve beyinde sentezlenen kannabinoidlerin parçalanmasını engelleyen kimyasalların yanı sıra bir kannabinoid olan anandamid adı verilen bir bileşik içerir.
Çikolata, bu kimyasalın kan dolaşımında daha uzun süre kalmasını sağlayan bileşikler içerir ve bazı insanlar bunu çikolataya herhangi bir kimyasal bağımlılığın nedeni olarak gösterir. Çikolata ayrıca, tüketicinin memnuniyet duygusunu artıran ve beyni, opiatlar gibi davranan, kişinin ağrıya duyarlılığını azaltan ve morfininkine benzer bir etki üreten endorfinlerle dolduran bir uyarıcı olan kafein içerir. Aynı zamanda serotonin fonksiyonunu artıran bir duygudurum düzenleyici olan triptofan da içerir.
Ayrıca çikolatanın bileşenleri listesinde, amfetaminler alınarak üretilene benzer bir yüksek ürettiği söylenen bir kimyasal olan feniletilamindir.Beyinde doğal olarak oluşur ve dopamin salgılar, bu da cinsel orgazm sırasında zirveye ulaşanlar gibi öfori duygularını teşvik eder.Bazıları çikolata yemenin bu duygunun daha hafif bir biçimini ürettiğini iddia ederken, diğerleri kimyasalın beyne ulaşmadan önce sindirildiğini öne sürüyor.
Çikolata ayrıca, metabolize edemedikleri için atlar, köpekler ve papağanlar için büyük miktarlarda tüketildiğinde kalp krizi, iç kanama ve ölüme yol açan teobromin içerir.Ancak çikolatanın vücudu kansere ve kalp sorunlarına karşı korumaya yardımcı olan antioksidanlar içerdiği için insan sağlığına faydalı olduğu kanıtlanmıştır.
Neden kahve insanı uyandırıyor?
Neredeyse herkesin bildiği gibi, kahve sizi uyanık tutar, çünkü beyinde sizi uyanık tutan bir dizi kimyasal reaksiyon üreten bir ilaç olan kafein içerir.
Kafein, beynin adenozini absorbe etme yeteneğini bloke ederek çalışır, bu da sinir aktivitesini yavaşlatır ve insan vücudunun uykulu olmasına neden olur.Bir kafein molekülü kimyasal olarak adenozine benzer, ancak kendisini bir sinir hücresine bağladığında hücrenin yavaşlamasına neden olmaz, bunun yerine sinirin adenozin reseptörünü bloke eder ve bu da sinir hücresinin aktivite seviyesinde bir artışa neden olur..Bu artış vücudun bir şeylerin yanlış olduğunu düşünmesine ve “kaç ya da savaş” moduna girmesine neden olur.Sonuç olarak, vücut kan dolaşımını adrenalin ile doldurur ve bu da kan basıncını ve kalp atış hızını artırır.Aynı zamanda kaslara giden kan akış hızını arttırır ve akciğerlerdeki alveolleri ve bronşiyolleri genişletir ve bunların tümü insan vücudunu uyanık tutar.
Amfetaminlerin yaptığı gibi, kafein de vücudun dopamin düzeylerini artırır, beyin işlevini uyaran ve genel bir sağlık hissi uyandıran ve kendinizi daha enerjik hissetmenizi sağlayan bir nörotransmiter.Kafein tüketiminin etkileri kısa olsa da, daha uzun süreler boyunca sürekli alım, tolerans düzeyinin artmasına neden olabilir.Böyle bir durumda, bir kişi kafeine sahip olmadığında, vücut adenozine aşırı duyarlı hale gelebilir ve bu da kan basıncında bir düşüşe ve sonuçta baş ağrılarına, sinirlilik ve rejeneratif derin uyku eksikliğine yol açabilir.Uzun süreli aşırı kafein kullanımı, bağımlılığa ve sarhoşluğa neden olabilir.
Red Bull Dangerous iç hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek red bull dangerous iç hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla