Fasulye osurtur mu?
Kısa Bilgi
Fasulye osurtur mu?
İkinci Dünya Savaşı sırasında RAF, Luftwaffe tedarik ekipleri kılığına girdi ve Alman siperlerine sahte malzemeler bıraktı.Niyetleri, ciddi sağlık sorunlarına neden olarak Alman askerleri zayıflatmaktı.Yolladıklar ölümcül yiyecekler arasında solanin (gastrointestinal sistemi etkileyen bir zehir) ile bağlanmış, içlerinde öğütülmüş arsenik bulunan sos granülleri ve pişmiş fasülyeler (çünkü bunlar yeni icat edilmişti ve İngiliz askerleri bunlardan şüpheleniyorlardı) bulunuyordu.
Şaşırtıcı bir şekilde, en güçlü etkiye sahip olan fasulyelerdi. Kutular açılmadığı için Almanlar haklı olarak onların zehirsiz olduklarına inandılar ve hepsini iştahla yediler. Ertesi gün, İngiliz siperlerindeki zayıf bir noktaya yapılan saldırı için bir sürpriz planlamışlardı. Ama yaklaştıkça, sola, sağa ve ortaya osurmaya başladılar. Durum kontrol edilemezdi ve siperlerin kokusu üzerinde bile koku inanılmazdı. Almanlar şaşırtma unsurunu kaybettiler ve İngilizler kısa süre sonra onları düşman hatlarının gerisine itti.
İngilizler o zamandan beri zayıflamaya neden olan fırınlanmış fasulyenin büyük hayranlarıdır.Polisakkaritler ve inülin gibi oligosakkaritler bakımından yüksek olan bu maddeler, aslında alt bağırsaktan hızlı gaz tahliyesini ve dışarı attığınız havanın keskinliğini artırır.’Osuruk’ listesindeki diğer yiyecekler mercimek, soğan, biberli pizza ve lahanadır, ancak bunların hiçbiri mütevazı pişmiş fasulyeninkiyle karşılaştırılabilecek bir etki gücü yaratmayacaktır.
Calabar fasulyesi, bahçe bezelyesi veya koşucu fasulyesi gibi odunsu bir dağcı bitkisinde yetişir. Bunun bir başka adı da çile fasulyesidir. Neden?
Bazı ilkel toplumlar, suçlanan kişinin suçlu olup olmadığını belirlemek için Afrika’da yetişen fasulyeyi kullandı.Sorgulayıcılar, sanığı biraz Calabar fasulyesi yemeye zorladı.Suçluysa öldü.Masumsa, kustu ve kendini tüm suçlardan arındırdı.Ya da öyle iddia ettiler.
Bugün, Calabar fasulyesinin çok tehlikeli bir madde olan fizostigmin içerdiğini biliyoruz.İnsan sinir sistemi üzerinde dramatik bir etkiye sahiptir, çünkü vücudun en önemli nörotransmiterlerinden birinin aktivitesini arttırır.Aşırı bir fizostigmin, aşırı abtimülasyona ve ölüme yol açar.Fizostigmin bazen modern tıpta asetilkolin aktivitesini bozarak işleyen zehirleri engellemek için kullanılır.Ayrıca göz küresinde basınç oluştuğu bir durum olan glokomu tedavi etmek için de kullanılmıştır.
Koşucu fasülye hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek koşucu fasülye hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla