Evren 13,7 milyar yaşındaysa, 13,7 milyar ışık yılından daha uzakta herhangi bir şey nasıl olabilir?
Kısa Bilgi
Evren 13,7 milyar yaşındaysa, 13,7 milyar ışık yılından daha uzakta herhangi bir şey nasıl olabilir?
Bu sorunun iki yönü var. Birincisi, Evrendeki mevcut tekniklerle gözlemlenebilen her şeyin 13.7 milyar yıllık bir yeniden inceleme süresi içinde olduğunu hatırlatmak, çünkü geçmişte o zamanlar uzay pırıl pırıl parlıyordu. Bu sınırı hala kozmik mikrodalga arka plan radyasyonu (CMBR) olarak görebiliriz. 13,7 milyar ışıkyılı uzaklıktan ziyade 13,7 milyar yıllık bir yeniden inceleme süresinden bahsettiğimi fark edeceksiniz. Bunun nedeni, CMBR’nin ufkuna olan gerçek mesafenin, Evrenin araya giren zamanla genişlemesinden bu yana 13,7 milyar ışık yılından çok daha büyük olmasıdır.
Aslında, CMBR muhtemelen 35 milyar ışıkyılı uzaklıkta, ‘uygun mesafe’ denen yerde, yani tüm Evreni bugün olduğu gibi görebilseydik bu mesafe olabilir.Elbette bunu asla göremeyiz, çünkü tüm bilgiler bize ışık hızında gelir, bu nedenle CMBR’ye olan mesafeyi, teknik olarak ‘gidiş mesafesi’ olarak bilinen 13,7 milyar ışık yılı olarak düşünmek çok daha yaygındır.
Ancak bu açıklandığında bile, hala bir bilmece var.Son soruda, birinci soruda, Evrenin kendisinin, CMBR’ye olan mesafeyle tanımlanan balondan çok daha büyük olduğundan bahsetmiştim (bu arada, Evrenin neresinde olurlarsa olsunlar her zaman gözlemciye odaklanmıştır.).Bu, Evrenin ışık hızından daha hızlı genişlediği anlamına mı geliyor?Cevap, evet, Big Bang’in hemen ardından gelen kısa dönemli kısa dönem sırasında (bu bölümün girişine bakın).
Bunun, Einstein’ın özel göreliliğinin tanımladığı hız sınırını ihlal etmemesinin nedeni (bkz. ‘Herhangi bir şey ışık hızından daha hızlı gidebilir mi?) Uzayda hareket eden bir şeyin hızı değil, uzayın kendisinin genişleme hızıdır.Uzay referans çerçevedir ve istediği her hızda genişleyebilir.Bununla birlikte, içinden geçen şeyler ışık hızını aşamaz.
Işık hızı hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek ışık hızı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla