Dokunmatik lambalar nasıl çalışır?
Kısa Bilgi
Dokunmatik lambalar nasıl çalışır?
Scott M. Kunen, dokunmatik lambayı 1985 yılında Freeport, New York’ta icat etti. Patenti, 1989’da, ek kablo olmadan doğrudan duvara takılan bir kutuyu içerecek şekilde güncellendi.
İnsan vücudunun birkaç farklı özelliği, vücut ısısı da dahil olmak üzere çeşitli dokunmatik lamba tasarımlarının çalışmasını sağlar. Vücut genellikle çevredeki havadan ve yakındaki nesnelerden daha sıcaktır. Dolayısıyla elin sıcaklığı, bir termokupl veya termistör cihazı tarafından çalıştırılan elektronik bir anahtarı tetikler, bu da direncini sıcaklıkla değiştiren bir elektronik elemandır.
Pek çok asansör düğmesi bu ilkeye göre çalışır. Bunun dezavantajı, bir yangının asansörü çağırmak için düğmeyi etkinleştirip, asansörünüzü yangının yanmakta olduğu kata götürür. Avlu ve garaj alanlarımızdaki ışıkları kontrol eden hareket dedektörlerinin çoğu insan vücudunun ısısını algılar.
Tamamen saf olmadığı sürece, su tipik olarak vücudumuzdaki tuz gibi serbest iyonlarla doludur, bu da onu harika bir elektrik iletkeni yapar. Parmağınız birbirine yakın iki metal kontak arasındaki devreyi kapatabilir. Fast-food lokasyonlarındaki oyuncakların çoğu bu prensibi kullanır. Çoğu dokunmatik lamba ayrıca vücudun elektrik kapasitansını kullanır. Adından da anlaşılacağı gibi, her nesnenin elektron tutma kapasitesi vardır. Lambanın kendisi belirli sayıda elektron tutabilir, ancak lambaya dokunmak lambanın kapasitesini artırır ve hem sizi hem de lambayı doldurmak için daha fazla elektron gerekir. Bir devre değişikliği algılar ve ışık yanar. Herhangi bir lambayı dokunmatik bir lambaya dönüştüren bu küçük eklenti modülleri aynı şekilde çalışır.
Benzer şekilde, bir radyo antenine, özellikle FM istasyonlarına kıyasla daha düşük AM frekansına dokunmak, genellikle daha güçlü bir sinyal getirecektir.İnsan vücudu, radyo anteninin bir uzantısı olarak hareket ederek daha güçlü bir sinyal getiriyor.
Dokunmaktik lambaların özellikleri nedir?
Çoğu dokunmatik lambanın üç parlaklık ayarı vardır.Her dokunuşta daha yüksek bir parlaklık ayarı elde edersiniz.Dördüncü bir dokunuş ışığı kapatır.Kontrol ünitesi, ‘görev döngüsü’ olarak adlandırılan durumda, ampulü saniyede birçok kez hızla açıp kapatır.Görev döngüsü, ampulün açık veya kapalı olduğu süredir.Yüzde 50’lik bir görev döngüsü, ampulün yarıda ve yarıda kapalı olduğu anlamına gelir.Değişken hızlı elektrikli aletler aynı şekilde çalışır.Amerika Birleşik Devletleri’nde değişken hızlı bir matkabın motoruna giden voltaj her zaman 120 volt AC’dir.Ancak el tetiği, voltajın motora iletildiği zamanı ayarlar.Bu şekilde, 120 voltluk yüksek voltaj, yüksek bir torku veya döndürme kuvvetini korur, ancak bu voltajın zamanın bir kısmı için verilmesi, delme dönüşünün hızını belirler.
Dokunmatik lambaların avantajları nelerdir?
Dokunmatik lambaların avantajı rahatlıktır. Metal lamba standını ellerinizle, kollarınızla ve hatta eğer çok eğimliyse çıplak ayaklarınızla fırçalayabilirsiniz. Kollarınız doluysa çok kullanışlıdır. Bu tür bir anahtar, normal, eski moda mekanik anahtarlarda olduğu gibi istenmeyen malzemelerin birikmesini de önler. Kir ve enkaz, elektriğin kontaklardan atlaması için kolay bir yol sağlayarak bir kıvılcıma ve düğmenin yıpranmasına neden olabilir.
Metal lamba hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek metal lamba hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla