Dinozorların var olduğunu nereden biliyoruz?
Kısa Bilgi
Dinozorların var olduğunu nereden biliyoruz?
Uzun zaman önce, Dünya canavarların dünyasıydı. Devasa çeneleri ve pullu derileri ile dinozor denen bu canlı grubu, 160 milyon yıl boyunca gezegene hakim oldu. Kulağa çok zor gelebilir, ancak varlıklarının kanıtı bugün hala bizimle.
Bilim adamları, dinozorların fosilleşmiş kemiklerini ve bazen de bütün iskeletleri buldular. Bu kalıntılar, eski yaşama ilgi çekici bir fikir veriyor ve erken yaşam örneklerinin bugün bulunanlardan çok farklı olduğuna dair net kanıtlar sağlıyor.
İlk fosiller nasıl keşfedilmiştir?
1818’de İngiliz jeolog William Buckland, İngiltere, Oxfordshire’da dev bir fosilleşmiş çene keşfetti. Bu heyecan verici keşif, dinozor kalıntılarının bilinen ilk keşiflerinden biriydi. 1800’lerin sonunda çok daha fazla fosil bulundu. Dinozorlar öldüğünde oluştu ve hızla çamurla kaplandılar. Yumuşak vücut parçaları çürüdü, geride sadece kemikler ve diğer sert parçalar kaldı. Zamanla bu sert parçalar minerallere dönüştü ve orijinallerinin kayalık kopyalarını bıraktı. Dinozorların varlığına dair kanıtlar artık her kıtada keşfedildi.
Radyometrik tarihleme nedir?
Fosiller bulunduktan sonra, paleontologlar (fosilleri inceleyen bilim adamları) radyometrik tarihleme adı verilen bir yöntem kullanarak yaklaşık yaşlarını belirlerler. Fosiller, her katman yukarıdakinden daha eski olacak şekilde tarihlenebilen kaya katmanları halinde oluşur. Radyometrik tarihleme güvenilirdir çünkü jeoloji ve Dünya’nın dönüşünün astronomik gözlemleri gibi diğer tarihleme yöntemleriyle uyumludur.
Fosiller tarihlendirilerek, doğru bir evrim zaman çizelgesi derlenir. fosiller, paleontologların dinozorların neye benzediğini, nasıl hareket ettiklerini ve ne yediklerini yeniden inşa etmelerine yardımcı olur. Keskin dişler ve pençeler, bir dinozorun et yediğini gösterir. Bu dinozor türü iki ayaklıydı, bu da avını hızla kovalamasını sağladı. Bitki yiyen dinozorlar genellikle bitki örtüsünü öğütmeye uygun dişlere sahip dört ayaklı idi. Fosilleşmiş ayak izleri, dinozorların ağırlığını gösterir ve ortadaki gençlerle onları korumak için gruplar halinde seyahat ettiklerini doğrular.
Dinozorlar Ne Zaman Yaşadı?
İlk dinozorlar muhtemelen yaklaşık 230 milyon yıl önce yaşadılar ve sonuncular yaklaşık 65 milyon yıl önce öldü. Uzmanların çoğu, 10 km genişliğinde bir asteroidin Dünya’ya (günümüz Meksika kıyı şeridine yakın) çarparak 180 km genişliğinde bir krater bıraktığına inanıyor. Bu, Güneş’i engelleyen bir buharlaşmış asteroit ve Dünya malzemesi bulutu yarattı. Işık olmadan bitkiler öldü, o yüzden otçul (bitki yiyen) dinozorlar da yok oldu. Zincir olarak, avcıları olan etçil (et yiyen) dinozorlar açlıktan ölmeye devam etti.
Bir asteroidin Dünya’ya çarptığını bilmemize rağmen, dinozorları öldürdüğüne dair net bir kanıtımız yok. çarpma ile yok olan sadece dinozorlar değildi. Büyük sürüngenler ve birçok kara bitkisi de başaramadı. Yine de hayatta kalanlar vardı. Küçük memeliler, kuşlar ve böcekler felaketten sonra yaşamaya devam etmeyi başardılar. Su bazlı canlılar da çok başarılıydı. Kemikli balıklar, amfibiler ve timsahlar, kertenkeleler ve yılanlar da dahil olmak üzere küçük sürüngenler gelişmeye devam etti.
Dünyadaki yaşam son bulabilir mi?
Korkunç bir düşünce, ama bir gün insanlar da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Başka bir dev asteroit Dünya’ya çarpabilir ve burada yaşayan tüm türleri yok edebilir. Belki de tekrarlanan depremler ve volkanik faaliyetler sonunda gezegeni yok edecek. Farklı türlerin halihazırda yok olmaya yüz tutması ve enerji kaynaklarının sürdürülemez oranda kullanılmasıyla, insanlar kendi ölümlerini ve bildiğimiz dünyanın sonunu getirebilirler.
Şaşırtıcı bir şekilde, tavuklar günümüz dinozorlarıdır. Theropod adı verilen iki ayaklı dinozora en yakın yaşayan akrabalarıdır. Dinozor soy ağacının bu tüylü torunları, sıcak kan ve yavrularını yumurtalardan çıkarmak gibi birçok aynı özelliği paylaşır. Ek olarak, son araştırmalar dinozor fosillerinde korunan moleküllerin tavuk proteinine çok benzediğini buldu.
Canlı Dinozorlar hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek canlı dinozorlar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla