Dünya bir mıknatıs mıdır?

Dünya bir mıknatıs mıdır?

Dünya bir mıknatıs mıdır?

Dünya aslında manyetik bir kuzeye ve manyetik bir güney kutbuna sahip büyük bir mıknatıs.Bu soluk renkler gerçek coğrafi kutuplarla tam olarak aynı değildir ve biraz dolaşırlar.Manyetik kuzey ve güney kutuplarının bazen konumlarını tamamen değiştirdiğine dair jeolojik kanıtlar var.Dünya’nın manyetizmasının nedenleri tam olarak anlaşılamamıştır, ancak elektrik yüklerinin muhtemelen çoğunlukla demirden oluşan Dünya’nın çekirdeği etrafındaki hareketinden kaynaklandığı düşünülmektedir.Dünyanın manyetik alanı uzaya doğru genişler.Güneş sistemindeki güneş ve diğer gezegenler de manyetik alana sahiptir.Bazı uzak yıldızların olağanüstü güçlü manyetik alanlara sahip olduğu bilinmektedir.

pusula nasıl çalışır?

Bir pusulanın manyetize iğnesi, kendisini Dünya’nın manyetik kuvvet alanına hizalamaya çalışır.Mıknatıslanmış iğne, serbestçe dönmesine ve sürtünmeyi azaltmasına izin vermek için sivri uçlu bir pim üzerinde dengeler veya yağ üzerinde yüzer.Pusulanın dikkatli kullanılması gerekir, çünkü Dünya’nın manyetik alanını bozabilecek herhangi bir nesnenin yakınındaysa, yanlış bir okuma verecektir.Yakındaki demir veya çelikten yapılmış bir nesne veya herhangi bir elektrik gücü kaynağı, pusula iğnesinin çılgınca sallanmasına neden olacaktır.

magnetic pole

Gökbilimcilerin resimlerden bahsederken neden Kuzey, Güney, Doğu ve Batı terimleriyle konuştuklarını açıklayabilir misiniz?

Ne harika bir soru. Örneğin, Mars’ın bir görüntüsüne bakıyor olsaydınız, Dünya gibi küresel olduğu bilinen bir nesne görürdünüz ve gezegene aynı geleneksel pusula yönlerini uygulayabilirsiniz. Ancak derin uzaydaki birçok nesne bilinmeyen geometriye sahiptir ve bir görüntüyü gördüğümüzde gördüğümüz tek şey iki boyutlu bir temsildir. Bu durumda gökbilimcilerin yaptığı şey, gökyüzünün kendisinin koyduğu yönleri görüntüye uygulamaktır. Dolayısıyla, gökyüzünün Kuzey Kutbu’na giden yön (ki bu kuşkusuz güney yarımkürede ufkun altında) ‘Kuzey’ ve doğu ufkunun yönü ‘Doğu’dur. Pek çok insanın kafasını karıştıran şey, bu yönleri söz konusu gök cismi resmine çizerseniz, normal pusula noktalarına kıyasla arka arkaya öne çıkmalarıdır. Bunun nedeni, aslında bir küre üzerinde yönleri olsalar da, içeriden gördüğümüz gökyüzünün küresindeler (göksel küre) olmalarıdır. Bu nedenle, normal coğrafi yönlerin tam tersidirler.

Kuzey Kutbu’nda durup yürümeye başlarsam ve Güney Kutbu’na ulaşırsam baş aşağı duruyor muyum?Gökyüzüne baktığımda, aslında ‘aşağı’ mı bakıyorum?

Anlaşılmasının zor olduğunu biliyorum, ama ‘aşağı’ en doğal olarak dengeyi kaybedersek düşeceğimiz yön olarak tanımlanır.Dünyada bizim için bu yön Dünya’nın merkezine doğrudur.Evet, Güney Kutbu’nda ayaklarınız Kuzey Kutbu’nda duran arkadaşınızın ayaklarını işaret edecek.Başlarınız zıt yönleri gösterecek.Farklı yıldızlar göreceksiniz;Kuzey Kutbu’nda, Kutup yıldızı tepede olurken, Güney Kutbu’nda Kutup yıldızını asla göremezsiniz.Öte yandan, Dünya’nın yörüngesindeyseniz (yerçekimi kuvvetinin hissedilmediği), “yukarı” ve “aşağı” nızı istediğiniz gibi tanımlayabilir, hatta bu gereksiz tanım olmadan yapabilirsiniz.

magnetic pole

Kuzey Kutbu’nda bir manyetik pusula ile durursanız, hangi yön kuzeyi gösterir?

Hatırlamanız gereken ilk şey, Dünya’nın coğrafi Kuzey Kutbunun manyetik kutup ile tam olarak çakışmadığıdır.Pusula, manyetik kutbun yönünü gösterecektir.Pusula iğneniz dikey bir düzlemde de dönebiliyorsa, büyük bir eğim açısı da görürsünüz.Manyetik kuzeydeki manyetik kuvvet çizgileri, Dünya’nın yüzeyine diktir.Dünyanın ekvator bölgelerinde bu çizgiler neredeyse yataydır.

Manyetik kuzey hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek manyetik kuzey hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.