Çöpler en hızlı nasıl geri dönüştürülür?

Çöpler nasıl geri dönüştürülür?

Çöpler en hızlı nasıl geri dönüştürülür?

Çöpler en hızlı nasıl geri dönüştürülür?

Yanardağlar dünyada acıması ve şakası olmayan doğa olaylarıdır ve özel giysiler olmadan gözlemlemek neredeyse imkansızdır. Bir magma çukuruna düşseniz saniyeler içinde vücudunuz yanar ve dünyada hiç bir iz bırakmadan kaybolurdunuz. Madem öyle, biraz uçalım: neden bütün çöplerimizi yanardağların içine atıp kirliliği yok etmiyoruz? Lavların onları yok etmesini neden sağlamıyoruz? Sizce tüm çöplerimizi bu doğal çöp fırınlarına ulaştırmanın maliyeti ne olurdu? Hangi tehlikeleri göze alarak bunu yapabiliriz? Türkiye son yıllarda artan nüfusu ve tüketim hızıyla dünyanın en çok plastik tüketen 20 ülkesi arasına girmiştir. Dünyanın bu konudaki lideri Amerika Birleşik Devletleri ise 255 milyon ton çöp üretmekte. Ve plastik atıklarımızın sadece %9.9’unu geri dönüştürebiliyoruz. Tüm bu plastik atıkları ve çöplerimizi neden yanardağlara atmıyoruz peki? Volkanlar her ne kadar tabiatın doğal fırınları gibi olsalar da, çok tehlikeli ve dengesiz olmalarıyla bilinirler. Bu kadar tehlikeyi göze almaya değer mi?

Çöpleri en iyi nasıl geri dönüştürebiliriz?

Yoksa bunu yaparsak gezegenimize daha mı fazla zarar veririz? Öncelikle bunu yapmamız için aktif bir yanardağ bulmak zorundayız. Dünyada yaklaşık olarak 1500 tane aktif yanardağ var. Ülkemizde ise bu rakam sadece 18. Yani tüm insanlara yakın bir yerde olması neredeyse imkansız. Bunun anlamı ise artacak olan taşıma maliyeti. Yerleşim yerlerinden uzak olan dağlara, yüksekten ve sadece hava araçlarımızla bu taşımayı sağlayabiliriz. Bu yüzden, onca atığı hareket ettirmenin maliyeti inanılmaz boyutlarda olurdu. Peki yavaş yavaş püsküren ve volkanlara oranla daha sakin gibi görünen lav gölleri işimizi görmez mi? Ne yazık ki bunlar da pek yaygın değiller. Olsalar bile yaşadığımız şehirlerde bu iki doğa olayını görmek istemeyeceğinize eminiz. Volkanlar zehirli gazlar, lav sıçramaları, mermi kayaları ve daha bir çok tehlikeyi içinde barındıran doğa olaylarıdır. dünyada

Geri dönüşüm için neler kullanılabilir?

Bunların içine yabancı maddeler atmak bunları daha tehlikeli hale getirmekten başka bir işe yaramayacaktır. 2002 yılında Etiyopya’da bunu bir grup araştırmacı bu anlattıklarımızı denedi ve sonucu korkunç patlamalarla bitti. 700 ila 1200 derece arasında ortalama sıcaklığı olan bir gölün içine, soğuk nesneler atmanız durumunda basınç ve asit buharı içeren zincirleme bir reaksiyonu tetiklemekten başka bir şey yapmamış olursunuz. O halde Türkiye’nin ürettiği 30 milyon tona yakın çöpün yanardağlara döküldüğünü hayal etsenize! Küçük bir betimlemeyle anlatalım: Ortalama 50 - 85 metre arasında lav püskürtebilen bu fırınların doğamıza vereceği zararı hesap edebilecek misiniz? Peki ya yiyecekler dışında atıklarımız, yani organik olmayan çöplere neler olur? Asıl tehlike de bu zaten: yanan plastikler ve petrol ürünlerinden çıkan duman, atmosferimize ve soluduğumuz havaya kalıcı zarar verecektir, , hele ki bunun bir fabrika bacası gibi filtrelenmeyeceğini düşünürseniz, sonuç çok daha büyük bir felaket demektir. Bu çevresel etkileri sahip çöplerinizi hala yanardağlara atmak ister misiniz? Karbon ayak izimizi önemli ölçüde arttıracağı ve her şeyin daha korkunç bir hal alacağını aklınızdan çıkarmayın. Bunun yerine şimdilik bulabildiğimiz çözüm: çöpleri yerleşim yerlerinden uzakta özel alanlarda filtreleyip yakarak, çıkan ısıyı enerjiye dönüştürmek. En azından bir işe yaramış oluyorlar. Peki, sizin daha iyi bir fikriniz var mı?

Geri Dönüşüm hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek Geri Dönüşüm hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.