Çoklu evren teorisi nedir?
Çoklu evren teorisi nedir?
Çoklu evren hakkında birkaç teori vardır. Bunlardan biri, Hugh Everett’in kuantum fiziğinin ‘birçok dünya’ yorumundan geliyor. 1955’te Everett, Princeton Üniversitesi’nde bir öğrenci iken bir şişe şeri üzerinde kuantum fiziğinin sonuçlarını düşündü. Temel seviyede (protonlar ve elektronlar), her parçacık, dönüşünün farklı konumlarının, hızlarının ve yönlerinin üst üste binmesinde bulunur, ancak bilim adamları tarafından ölçüldüğünde kesin bir sonuç vardır. Her nasılsa bizim eşsiz dünyamız, kuantum veya nanoskopik düzeyde çok sayıda olasılığa sahip bir sistemde ortaya çıkıyor. Bu teoride, evrendeki olası her sonuç, diğer evrenlerde aynı anda var olur. Örneğin, bir basketbol topunu yere vurursanız ve ıskalarsanız, basketbolunuzun filede kaydığı paralel bir gerçeklik vardır. Bu alternatif evren fiziksel bir alanı kaplamaz, bunun yerine birlikte var olan soyut bir gerçekliktir. Bununla birlikte, birçok fizikçi için bu alternatif gerçekliği anlamak ve kanıtlamak çok uzaktadır.
Başka bir çoklu evren türü, enflasyon denen bir teori aracılığıyla düşünülebilir. Büyük Patlama’dan sonraki ilk anlarda, evren katlanarak genişledi ve ışık hızından daha hızlı ilerledi. Bazı teorisyenler, erken evrendeki rastgele kuantum dalgalanmalarının bu enflasyonun bazı bölgelerde durmasına, bazılarında ise durmamasına neden olduğunu öne sürüyor. Enflasyonun durduğu yerlerde atomların, yıldızların ve hatta gezegenlerin bir araya gelebileceği cep evrenler oluştu. Hatta evrenimiz sayısız cep evrenlerinden biri olabilir. Son zamanlarda, Antarktika’daki Bicep2 teleskopunun arkasındaki fizikçiler, kozmosun yerçekimi dalgaları adı verilen uzay-zaman dokusunda dalgacıklar bulduklarından, bu teori ivme kazandı. Gökyüzündeki benzersiz desen, enflasyon teorisini güçlendirdi.
Ancak bu alternatif evrenlerden birine seyahat etmek imkansız olabilir. Her cep evreni, kendi fizik yasalarına sahip bir balon olarak var olacaktı. Kabarcıklar birbirine bağlıdır, ancak aralarında, sonsuz şişme hala uzay-zamanı ışık hızından daha hızlı esnetiyor. Bir şekilde ışıktan daha hızlı seyahat edebilseydik bile, yolculuk zor olurdu. Santa Cruz’daki California Üniversitesi’nde fizikçi olan Anthony Aguirre’nin açıkladığı gibi, “Vücudunuzdaki her atomu şişirmek isteyecek olan aradaki enflasyondan da kurtulmalısınız. Pek pratik değil. ‘
Enflasyon teorisi hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek enflasyon teorisi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla