Çok Fazla Su İçmek Sağlığlığa zararlı mıdır?
Kısa Bilgi
Çok Fazla Su İçmek Sağlığlığa zararlı mıdır?
Çok fazla su içmek mümkündür.Bu olduğunda sonuç, tıbbi terimlerle hiponatremi olarak bilinen bir durum olan su zehirlenmesidir.
Hiponatremi, vücudun sodyum seviyeleri tehlikeli derecede düştüğünde meydana gelir ve bu, aşırı miktarda su yutulduğunda meydana gelebilir ve kan plazması seviyelerinde çarpıcı bir artışa neden olur.Bu, terleme ile daha da azaltılan kanın tuz içeriğini sulandırır ve böylece vücuttaki dokularda bulunan tuz miktarını azaltır, bu da beyinde şişmeye ve akciğerlere sıvı sızmasına neden olabilir.Aynı zamanda kas ve kalp fonksiyonlarını da etkiler.Hiponatreminin semptomları genellikle baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve yorgunluktur.Nöbetlere, bilinç kaybına ve hatta ölüme neden olabilir.
Hiponatremi nedir?
Hiponatremi nadiren meydana gelir, ancak meydana geldiğinde, genellikle uzun bir süre kendini egzersiz yapan, terleme ve ardından sade su ile rehidre etme yoluyla çok fazla tuz kaybeden atletler tarafından acı çekilir.Son on yılda uzun mesafeler koşarken bu durumdan ölen çok sayıda vaka olmuştur.
Hiponatremi, kaybedilen elektrolitlerin yerine konması için özel olarak tasarlanmış tuzlu yiyecekler ve sporcu içecekleri tüketilerek önlenebilir.Kimileri tarafından insanların sadece susadıklarında içmeleri, sporcuların sadece terledikleri kadar içmeleri tavsiye ediliyor.Sıkça alıntılanan önerilen içecek miktarı günde altı ila sekiz bardak sudur.
Sert suyu duydum, ama ağır su nedir?
‘Sert su’ terimi genellikle çok sayıda çözünmüş mineral içeren suyu ifade eder.’Yumuşak su’ bu minerallerin çoğunu uzaklaştırır.Sert sudaki mineraller suya güzel tadı verir, ancak aynı mineraller sabunun işini yapmasını zorlaştırır.
‘Ağır su’, hidrojen atomları gerçekten bir hidrojen izotopu olan döteryum olan suyun takma adıdır.Aynı sayıda protona sahip, ancak farklı sayıda nötron içeren atomlara izotop denir.Çoğu hidrojen atomunun çekirdekte bir pozitif protonu ve etrafında dönen bir negatif elektron vardır, ancak birkaç hidrojen atomunun çekirdeğini oluşturan hem bir proton hem de bir nötron vardır: bu döteryum, kısaltılmış 2H (atom ağırlığı 2 olan hidrojen için)veya D. Bu ilave parçacık nedeniyle döteryum atomları normal hidrojen atomlarından biraz daha ağırdır ve hidrojen ve oksijen (H2O) yerine döteryum ve oksijenden (D2O) oluşan su molekülleri normal su moleküllerinden biraz daha ağırdır.Bu yüzden döteryumlu suya ‘ağır su’ diyoruz.Yoğun su nadirdir;’Sıradan’ suyun her üç bin molekülüne karşılık bir ağır su molekülü vardır.
Döteryum her türlü yerde ortaya çıktı.Dünyadaki ağır su kaynağının çoğu Norveç ve Kanada’da bulunmaktadır.Kanada, nötronların hızını yavaşlatmak için bir moderatör olarak döteryumu kullanan bazı nükleer reaktörlere sahiptir, bu nedenle, bir uranyum atomunu bölme şansları daha yüksektir.Döteryum radyoaktif değildir;su içtiğimizde bir miktar döteryum alırız.
Döteryum’un ilginç bir tarihi var.1931’de Amerikalı kimyager Harold Urey tarafından keşfedildi.Naziler, II.Dünya Savaşı sırasında atom bombası yapmak için moderatör olarak döteryumu kullanmaya çalıştı.
Su zehirlenmesi hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek su zehirlenmesi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla