déjà vu sebepleri nelerdir

déjà vu sebepleri nelerdir

déjà vu sebepleri nelerdir

Çok azımız kayda değer doğaüstü fenomenler deneyimledi, ancak yüzde 60 ila 80’imiz zaten bilinçli olarak ilk kez deneyimlediğimiz bir şeyi zaten deneyimlemiş olduğumuza dair tuhaf hislere sahip olduğumuzu bildiriyoruz.Daha önce biriyle aynı konuşmayı yaptığınızı hissetmek gibi.Ya da daha önce hiç bulunmadığınız bir odaya girip geçmişte orada olduğunuzu hissetmek.

Daha önce buna benzer hisler yaşadıysanız, gerçekte tamamen yeni olmasına rağmen, daha önce bir şeyi deneyimlemiş olma hissini, deja vu deneyimlemişsinizdir.Déjà vu, ‘zaten görülmüş’ anlamına gelen Fransız teriminden gelir.

déjà vu bilimsel bir gerçek midir?

Déjà vu fenomeni üzerinde çalışmak zordur çünkü sadece kısa bir süre ve önceden haber verilmeden meydana gelir ve hızla kaybolur.Ek olarak, deneyimin fiziksel bir tezahürü yoktur, bu da bilim insanlarının kendilerinin bildirdiği açıklamalar dışında üzerinde çalışacakları çok az şey bırakmaktadır.Dolayısıyla, araştırmacılar 100 yıldan fazla bir süredir deja vu üzerinde çalışıyorlar ve bunu açıklamak için çok sayıda teori bulunsa da, neden olduğu veya oluşumunda hangi süreçlerin yer aldığına dair tek bir kesin açıklama yok.

Birçok modern araştırmacı, Déjà VU’nun hafıza tabanlı bir serebral deneyim olduğuna inanıyor. Bununla birlikte, beyin fonksiyonlarının kesin etkileşimi belirsizdir. Cep telefonu teorisi olarak adlandırılan veya bölünmüş olan bir yaygın hipotez, kısa bir dikkat dağıtıcının daha önce yaşadığımız hissini açıklayabileceğini açıklayabilir. Cep telefonunuzdaki bir arkadaşınızla sohbet ederken bir caddede yürürken hayal edin. Sohbetinize daldırılmış, ilk kez yepyeni bir restoran geçirirseniz, beyninizin subliminal olarak, yeni eatery’yi sığdır. Momentler daha sonra, konuşma sona erdiğinde ve çevrenizdeki tam dikkatinizi odakladığınızda, restoranın tam olarak bilinçlendirdiniz ve Déjà Vu hissi ile vurulur. Ne oldu? Beyniniz, tüm çevrenizden gözlemci olsa da, bilinçli bir farkındalığın altında çalışıyordu ve restorana tam dikkatinizi verdiğinizde, buna aşina olduğunuz hissini aldın. Aslında, sen: sadece dikkat etmiyordun.

human brain

déjà vu hissi her insanda oluşuyor mu?

Başka bir hipotez olan hologram teorisi, çevremizdeki bir görüntü veya uzak bir anıyı andıran bir ses gibi bazı özelliklerin beyni dejà vu deneyiminin tam bir sahnesini yaratması için tetiklediğini ileri sürer.Örneğin, daha önce hiç görmediğiniz bir tablonun küçük bir bölümünü incelerken, örneğin uzak bir anı beyninizin derinliklerinden yüzeye çıkıyor.Hologram teorisine göre bu, anıların hologramlar gibi bir biçimde depolanması ve hologramlarda resmin tamamını görebilmek için yalnızca bir parçaya ihtiyaç duyması nedeniyle oluşur.Beyniniz resmin bir kısmını geçmiş anılarla, belki de benzer bir tabloyla veya gördüğünüz karşılaştırılabilir bir fotoğrafla tanımlar.Bununla birlikte, geçmişte benzer bir şey gördüğünüzü hatırlamak yerine, beyniniz onu tanımlamadan eski anıyı hatırlar ve size deja vu deneyiminizi resmetme aşinalık hissi verir, ancak orijinal anıyı hatırlamaz.

Araştırmacılar, beyin görüntüleme teknolojisindeki ilerlemelerin, insan beyninin nasıl çalıştığını daha iyi anlamamıza ve deja vu fenomeninin tam olarak nasıl gerçekleştiğini tam olarak belirlememize olanak sağlayacağından umutlular.

Insan beyni hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek insan beyni hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.