Buz Neden Yüzer?

Buz Neden Yüzer?

Buz Neden Yüzer?

Buz bir katıdır. Sıcaklık yeterince soğuk olduğunda sıvı su katı buz haline gelir. Su donduğunda büyük ölçüde genişler. On litre su, yaklaşık 11 litre katı buz yapar. İlk olarak MÖ 3. yüzyılda yaşamış Yunan matematikçi Arşimet tarafından keşfedilen bir ilkeye göre sudaki nesneler yüzer veya batar. ‘Arşimet Prensibi’ olarak bilinen bu yasa, sıvıya yerleştirilen herhangi bir nesnenin, yer değiştiren sıvının ağırlığına eşit bir kuvvet tarafından yukarı kaldırıldığını veya tutulduğunu belirtir.

Odun, suyun yarısı kadar ağırdır, bu nedenle hacmi suyun yarısı kadar olduğundan su onu kaldıracaktır. Buz yaklaşık onda dokuzu ağırlığındadır. Bu nedenle, bir buzdağının yaklaşık onda dokuzu su altındadır. Bu nedenle bir buzdağı, gördüğümüzde sandığımızdan çok daha büyük olabilir.

Buzun su içinde yüzmesinin nedeni nedir?

Donma noktasına yakın buz, basınç eklenerek eritilebilir, ancak basınç serbest bırakıldığında hızla yeniden donar. Bir kartopunu sıktığınızda, buz kristallerinin bir kısmını eritirsiniz, ancak sıkıştırmayı bıraktığınızda sert bir top yapmak için tekrar donarlar. Su donduğunda büyük ölçüde genişlediğinden, buz oluştuğunda büyük bir kuvvet ortaya çıkar. Kayalar genellikle küçük çatlaklarda veya yarıklarda su donmasıyla ayrılır. Bu, dağların yavaşça parçalanması için önemlidir. Aslında, Finlandiya’daki taş ocaklarında işçiler, kayadaki çatlakları suyla doldurarak ve donmasına izin vererek büyük kaya bloklarını bölerler.

ice float

Donmuş kar ile buz arasındaki fark nedir?

Donmuş kar, aralarında çok sayıda hava boşluğu bulunan çok sayıda küçük buz kristalidir. Bu hava kabarcıklarından dolayı donmuş kar daha beyazdır. Gerçekten de, o kadar çok hapsolmuş hava var ki, kar altında gömülü insanlar, gözenekli bir örtü kullanırlarsa, uzun bir süre hayatta kalabilirler. Buz, tüm hava ceplerinin çıkarıldığı yüksek oranda sıkıştırılmış donmuş sudur. Bu baskı altında olur. Örneğin, Antarktika’daki birkaç kilometre derinliğindeki kalın buz kütlesi oldukça şeffaftır. Bu buzu oluşturan su, bir kısmı binlerce veya milyonlarca yıl önce kar olarak çökelmiş olmalıdır.

Buz Şamandırası hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek buz şamandırası hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.