Böbreklerimiz Nasıl Çalışır?

Böbreklerimiz Nasıl Çalışır?

Böbreklerimiz Nasıl Çalışır?

Böbrekler vücudumuzda en önemlileri arasında yer alan iki adet, fasulye şeklinde, katı organdır. Omurganın her iki yanında belin yakınında uzanırlar. Yaklaşık on santimetre uzunluğundadırlar. Böbrekler istenmeyen maddeleri atarak vücuda yardımcı olur. Vücudun ihtiyaç duymadığı ve kullanamayacağı şeylerden kurtulabilmesi, ihtiyacı olanı alması kadar önemlidir. Ancak böbrekler aynı zamanda vücutta başka maddelerin de tutulduğunu görürler. Ayrıca kandaki su ve diğer maddelerin miktarını da düzenlerler.

Her böbreğin dış kısmında, kılcal damarlar, hassas bir zarla kaplı bir şekil gibi bir top oluşturan minik halkalar oluşturur. Her böbrekte ‘glomeruli’ adı verilen bu minik toplardan yaklaşık 1.500.000 adet vardır. Böbreklerden her dakika diğer organlardan daha fazla kan akar. Glomerüller, en iyi çözünmüş materyalleri taşıyan kan Huid’inin membranlardan geçmesine izin verir. İçinden geçen Huid’e ‘idrar’ denir. Her bir glomerulusu kaplayan fincan benzeri bir duvar içinde toplanır. ‘Tübül’ adı verilen çok hassas bir tüp idrarı bardaklardan boşaltır. İdrar minik tübüllerden akarken, astar hücreleri kan ve idrar arasında malzeme alışverişi yapmakla meşguldür. Vücudun ihtiyacı olan maddeler tekrar kana alınır. Tübüllerdeki suyun çoğu da kana döner. Böbrekler bu şekilde vücudun uygun şekilde nemli kalmasına yardımcı olur. Böbrek tübülleri ayrıca kandaki asit seviyesini düzenlemeye yardımcı olur. Tüm küçük tübüller, her böbreğin iç kısmında toplanır ve böbreğin pelvisi olan hassas bir keseye açılır. İdrar daha sonra böbrekleri mesaneye bağlayan ‘üreter’ adı verilen iki tüpten aşağı iner.

Böbrek taşı için doktorların tavsiyesi nedir?

Çoğu böbrek taşı, çözünür kalsiyum bileşikleri böbreklerde oksalat ile birleştiğinde oluşan çözünmeyen bir madde olan kalsiyum oksalattan oluşur. Diyetlerimizden kalsiyum alıyoruz. Oksalatımızın çoğunu aynı şekilde alıyoruz, ancak bazıları aşırı miktarda C vitamini tükettiğimizde oluşabilir. Mantık, kalsiyum alımımızı azaltmanın böbrek taşı riskimizi azalttığını dikte ediyor, bu nedenle doktorlar yıllarca düşük kalsiyum diyetleri ile böbrek taşı hastalarını tedavi ettiler. Sonra bazı bilim adamları bunun yanlış bir yaklaşım olabileceğini öne sürdü. Kalsiyum, sindirim sisteminde oksalat ile buluşursa, orada kalsiyum oksalat oluşturacağını ve oksalatın kan dolaşımına emilimini önleyeceğini teorize ettiler. New England Journal of Medicine’de yayınlanan dönüm noktası niteliğindeki bir makale bu teoriyi doğruladı. Daha yüksek kalsiyum alımına sahip kişilerin daha düşük böbrek taşı riskine sahip olduğu keşfedildi.

kidney tubules

Böbrek taşlarından kaçınmak için ne yapmalı?

Ancak geleneksel bir tavsiye hala öenm arzediyor. Böbrek taşlarından kaçınmak için bol sıvı içmelisiniz. Harvard Halk Sağlığı Okulu araştırması, su içenlerin böbrek taşı riskinin azaldığını gösterdi - risk, günde tüketilen her sekiz onsluk bardak su ile yüzde 4 azaldı. Kahve riski yüzde 10, çay yüzde 14, bira yüzde 21 ve şarap yüzde 39 azalttı. Ancak elma ve greyfurt suyu riski artırdı; her sekiz onsluk bardak için risk yüzde 36 arttı.

Daha düşük böbrek taşı riski hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek daha düşük böbrek taşı riski hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.